Дълбоко във вулканичните планини Поас на Коста Рика се крие смъртоносен, но малък отвор на Земята, който поглъща и убива почти всичко, което влезе там. Местните в провинция Алахуела наричат тази адска дупка с дълбочина два и дължина три метра, придружена от предупредителни знаци на черепи и кръстосани кости Cueva De La Muerte или Пещерата на смъртта.

Беатрис Фламини - испанката, която издържа 500 дни сама в пещера с дълбочина 70 метра

Жената, която издържа сама 500 дни в пещера без слънчева светлина

Едно невероятно постижение

Как може такова тясно пространство да бъде безмилостен убиец? Не заради някакъв звяр или отровни растения, змии или паяци, а вместо това от токсичен въздух - нещо, за което предупреждават изследователи през 2022 г.

"Това е много малка пещера, но е необичайна с това, че идва значително количество въглероден двуокис", казва изследователят Гай ван Рентергем във видеоклип в YouTube на мястото, измервайки 30 килограма от този въглероден диоксид, който се отделя на час.

Вероятно въглеродът изтича в пещерата от тектоничен разлом и е в резултат от вулканичната активност в района и реакцията на минералите под земята, които са изложени на висока температура от магмата, тъй като вулканът Поас е активен.

Caverns Grotto - ресторант в пещера на 345 милиона години 61 метра под земята

Ресторантът в пещера на 345 милиона години 61 метра под земята

Вечеря като никоя друга

"Количеството въглероден двуокис е толкова голямо, че малки животни влизат в пещерата и се задушават обикновено в рамките на само няколко минути", предупреждават още изследователите.

Смъртоносните свойства на малката дупка са открити случайно при строежа на близкия СПА комплекс. Един от работниците се доближава прекалено до входа на пещерата и започва да му призлява. След тази случка се прави проучване на района и е открита опасността от иначе нормално изглеждащата дупка, пише New York Post.