Ползите от кръстоцветните зеленчуци са не една и две и ако сме им фенове е добре да присъстват по-често в менюто ни. А сега имаме още една причина да си хапваме редовно броколи, зеле, карфиол, кейл и други и тяхното семейство.

Защо определяме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

Защо определяме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

И защо понякога ги бъркаме

Според ново изследване, проведено в института Франсис Крик, кръстоцветните зеленчуци имат един голям плюс и той е специална молекула, която създава бариера за вируси в белите дробове. А това ни помага да се предпазим от респираторни заболявания и да се борим по-бързо и ефективно с тях, ако все пак попаднат в дихателната система.

Имунологът д-р Андреас Вак подчертава важността на това да спазваме здравословен хранителен режим по всяко време, за да бъде организмът ни по-добре защитен от различни заболявания. Но е много важно и ако вече сме се разболели да си набавяме необходимите вещества чрез храната, за да се възстановим по-лесно и без последствия.

Снимка 630453

Източник: iStock

Изследователите провеждат серия от експерименти с мишки като акцентът е върху един специален протеин - арил въглеводороден рецептор (AHR). Той се активира от молекули, които се съдържат в зеленчуци като зеле и карфиол. А ефектът му е най-вече да създава слоя от ендотелни клетки, покриващи кръвоносните съдове в белите дробове.

Този слой е едната част от бариерата на белите дробове. Другата е съставена от епителни клетки. Двата слоя пропускат кислород до органите, но когато работят правилно, не допускат вируси, бактерии и частици замърсяване. И именно протеинът AHR играе съществена роля за правилното функциониране на тази защита, предава Daily Mail.

Снимка 517279

Източник: iStock

Чрез експериментите се установява, че заразените с грип мишки не губят толкова телесно тегло, когато чрез храненето си набавят важния протеин. Успяват и по-лесно да се преборят с бактериална инфекция, която възниква заедно със заразяването с вируса.

И това са категорични доказателства, че за превенция на разболяване и при вече налично заболяване е важно да се обърне внимание не само на функцията на имунните клетки, но и на защитата, която ендотелните клетки осигуряват на белите дробове.

Броколи, домати, цвекло, праз и останалите зеленчуци, определени от специалисти като най-здравословни

10-те най-полезни за здравето зеленчука

Какво казват диетолозите

Също така клетките, покриващи кръвоносните съдове в белите дробове, са много важни за превенция на белодробни увреждания вследствие на респораторно заболяване. Необходими са още изследвания, за да се докаже категорично, че кръстоцветните зеленчуци ни осигуряват толкова ефективна защита, но със сигурност няма да сгрешим, ако увеличим количеството им в храненията си, особено през идващите по-студени месеци.