Спазването на дистанция и миенето на ръцете са двете най-важни мерки, които всички трябва да спазваме, ако искаме да не се заразим с коронавирус.

Сънят, коронавирусът и как добрата почивка може да ни предпази от COVID-19

Сънят като защита от коронавируса

Какво се случва в тялото ни. докато спим

Но и проветряването на стаята, в която спим, е от огромно значение за нашето здраве, особено, ако спалнята се споделя.

Според доклад на консултативна група към британското правителство, рискът от заразяване с опасния вирус зависи от вентилацията в стаята. И по-точно - излагането на аерозоли намалява наполовина, когато вентилацията се удвои, а това ограничава риска от заразяване.

Снимка 505567

Източник: iStock

Според проф. Линда Боулд от Единбургския университет, проветряването на стаите намалява толкова значимо риска от зараза с новия коронавирус, че на него трябва да се набляга не по-малко, отколкото на миенето на ръцете и спазването на дистанция, пише Daily Mail.

През зимата е най-добре да се отваря горната част на прозореца, защото студеният въздух е по-плътен от топлия и пада бавно надолу. Така човек няма да усеща влизащия хладен въздух. През деня, ако не искаме да държим постоянно отворен прозорец, е достатъчно да проветряваме по пет минути на всеки час.

Имунната система, сънят, храната и как да подсилим защитните сили на организма

Как да подсилим имунната си система

Защото е наистина важно

Отвореният прозорец през нощта обаче не е полезен за всички, уточняват специалистите. Възрастните и хронично болните трябва да спят при температура поне 18 градуса. В противен случай могат да се появят проблеми, причинени от свиването на кръвоносните съдове, като повишаване на кръвното налягане, тромби и дихателни затруднения.