Без сън няма как да съществуваме. Липсата на качествена почивка през нощта води до редица състояния и заболявания, които със сигурност бихме искали да избегнем. Сънят е и много прост, но и много ефикасен начин за подсилване на имунната система.

Акулите, скваленът, ваксината срещу коронавирусa и причината за масовото им избиване

Ще ни спасят ли акулите от COVID-19

Защо стават жертви на пандемията

Наблюденията върху съня и неговите ползи за здравето започват още преди 2000 години. А днес сънят се изтъква като важен способ за борба с пандемията от COVID-19. Той може да засили и ефекта на ваксините срещу вируса, когато те станат общодостъпни, защото подпомага значително производството на антитела.

Достатъчното количество качествен сън предотвратява развитието или подпомага борбата с всякакъв вид инфекции, категорични са учени от Harvard Medical School в Бостън.

Снимка 496420

Източник: iStock

Хората не са единствените животни, за които сънят е здраве. Още преди два века е доказано, че кучетата и плъховете, които не спят, умират в рамките на няколко седмици. При нас пък се развиват диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, деменция и депресия. Ставаме и много по-податливи на инфекции като COVID-19.

Лишаването от сън не само ни прави по-податливи на зарази, но и борбата с тях става много по-трудна. И причината за това е сложната връзка между съня и имунната система.

Снимка 498891

Източник: iStock

Т-клетките, които са "войниците" на имунната система, по време на сън се преместват в лимфните възли, където извършват наблюдение за нахлуващи патогени в организма. Ако не спим, тези клетки циркулират в кръвта и това ги прави по-малко ефективни при засичането на нахлуващи вируси. Освен това, при хронични проблеми със съня Т-клетките стават по-малко ефективни в борбата с патогените.

Провъзпалителните цитокини организират имунен отговор на инфекции, като предизвикват други клетки да се "бият" с тях. Но производството на твърде много от тези молекули води до цитокинова буря - свръхреакция, свързана с тежки и фатални случаи на COVID-19. 

Витамин D, Covid-19 и това ли е нашето оръжие против коронавируса

Витамин D – тайното ни оръжие против коронавируса

Какво показват последните проучвания

В проучвания се доказва, че това явление се среща по-често при пациенти с коронавирус, които нямат достатъчен и качествен сън. При тях повишените нива на противовъзпалителни цитокини пречат на Т-клетките и други имунни клетки да се борят със заразата, предава National Geographic.