Независимо дали жадуваме за свеж и лек коктейл, който да ни разхлади в топла лятна вечер, или пък планираме да посрещнем компания за вечеря, сангрията е винаги чудесен избор. Предвид нейната плодова свежест изобщо не е изненадващо, че е една от най-популярните и харесвани напитки, дори и от ценителите на по-изтънчени коктейли. Тя е перфектен начин да се разхладим в летните горещини и е страхотно допълнение към различни ястия.

Коктейл Porn Star Martini – провокативно име, пристрастяващ вкус

Коктейл Porn Star Martini – провокативно име, пристрастяващ вкус

Този коктейл е лятно настроение в чаша

Днес консумирана по целия свят, сангрията всъщност идва от Испания и Португалия. И има дълга история, която ни връща още в Средновековието. Тогава напитката е представлявала отлежало вино, смесено с плодове и подправки, като например канела. С течение на времето обаче рецептата ѝ се е променяла с разпространението в различните региони.

Вариациите на сангрията никак не са малко. Съществуват такива на основата на бяло вино, които се съчетават чудесно със зелена ябълка и грозде мускат. Комбинацията с червена боровинка и босилек също е сред по-интересните, докато някои от класическите варианти залагат на червена боровинка и ябълка, и дори с пенлив ябълков сайдер.

Снимка 727811

Източник: iStock

Разбира се, почитателите на червено вино също могат да експериментират с комбинации така, че да създадат сангрията по свой вкус. И въпреки че червеното вино често се свързва повече с по-студените месеци, е всъщност прекрасна основа за класическата червена сангрия, която е неустоимо освежаваща през лятото.

Ето как да си я приготвим по рецептата на Delish.

Какво ни трябва

  • 1 бутилка (750 мл) червено вино
  • 3/4 ч. прясно изцеден портокалов сок
  • 1/2 ч. бренди
  • 1/4 ч. кристална захар
  • 1 портокал (нарязан на тънко)
  • 1 ябълка (нарязана на тънки филийки или на парчета)
  • 1 ч. свежи боровинки
  • 1 ч. свежи ягоди (нарязани)
  • 1 пръчка канела
Снимка 727810

Източник: iStock

Какво ги правим

В голяма кана сипваме виното, портокаловия сок, брендито и кристалната захар. Разбъркваме добре и добавяме портокалите, ябълките, боровинките, ягодите и канелата. Слагаме в хладилник да се охлади добре, преди сервиране, за поне два часа или най-добре за една нощ.

3 коктейла с узо за още по-страхотно лято

3 коктейла с узо за още по-страхотно лято

Сега му е времето

Сангрията върви прекрасно с редица ястия, включително и с тапас, както се наричат хапките и апетайзерите в испанската кухня. Тортиля, а също и хрупкавите пържени картофи пататас бравас, са чудесни варианти за хапване, които да поднесем заедно с напитката.