Независимо дали жадуваме за свеж и лек коктейл, който да ни разхлади в топла лятна вечер, или пък планираме да посрещнем компания за вечеря, сангрията е винаги чудесен избор. Предвид нейната плодова свежест изобщо не е изненадващо, че е една от най-популярните и харесвани напитки, дори и от ценителите на по-изтънчени коктейли. Тя е перфектен начин да се разхладим в летните горещини и е страхотно допълнение към различни ястия.
Днес консумирана по целия свят, сангрията всъщност идва от Испания и Португалия. И има дълга история, която ни връща още в Средновековието. Тогава напитката е представлявала отлежало вино, смесено с плодове и подправки, като например канела. С течение на времето обаче рецептата ѝ се е променяла с разпространението в различните региони.
Вариациите на сангрията никак не са малко. Съществуват такива на основата на бяло вино, които се съчетават чудесно със зелена ябълка и грозде мускат. Комбинацията с червена боровинка и босилек също е сред по-интересните, докато някои от класическите варианти залагат на червена боровинка и ябълка, и дори с пенлив ябълков сайдер.

Източник: iStock
Разбира се, почитателите на червено вино също могат да експериментират с комбинации така, че да създадат сангрията по свой вкус. И въпреки че червеното вино често се свързва повече с по-студените месеци, е всъщност прекрасна основа за класическата червена сангрия, която е неустоимо освежаваща през лятото.
Ето как да си я приготвим по рецептата на Delish.
Какво ни трябва
- 1 бутилка (750 мл) червено вино
- 3/4 ч. прясно изцеден портокалов сок
- 1/2 ч. бренди
- 1/4 ч. кристална захар
- 1 портокал (нарязан на тънко)
- 1 ябълка (нарязана на тънки филийки или на парчета)
- 1 ч. свежи боровинки
- 1 ч. свежи ягоди (нарязани)
- 1 пръчка канела

Източник: iStock
Какво ги правим
В голяма кана сипваме виното, портокаловия сок, брендито и кристалната захар. Разбъркваме добре и добавяме портокалите, ябълките, боровинките, ягодите и канелата. Слагаме в хладилник да се охлади добре, преди сервиране, за поне два часа или най-добре за една нощ.
Сангрията върви прекрасно с редица ястия, включително и с тапас, както се наричат хапките и апетайзерите в испанската кухня. Тортиля, а също и хрупкавите пържени картофи пататас бравас, са чудесни варианти за хапване, които да поднесем заедно с напитката.