Узото е една от алкохолните напитки, които много хора (в това число и ние), консумират през лятото. И то не само, докато са на море в Гърция.
Само някой нежелан летен вирус може да ни отдалечи от тази идилия за няколко дни. Миналата седмица разгледахме малко по-обстойно узото, откъде идва името му, как го пият гърците и защо става мъгливо, когато добавим лед.
А сега ще останем на вълна узо, за да хвърлим поглед над три коктейла с узо, които ще направят лятото ни още по-страхотно.
Лимонада с узо
Този коктейл е изключително лесен за приготвяне и звучи така сякаш в горещ летен ден на плажа имаме нужда точно от него.

Източник: iStock
За целта са ни нужни няколко лимони и по-точно 350 милилитра сок от лимон. 30 милилитра узо и няколко кубчета лед, зависи колко точно е голяма чашата ни.
Това, което трябва да направим, е да налеем узото и лимоновия сок в чашата в леда. Може да гарнираме с резен лимон или стрък пресен розмарин. Толкова е просто.
Узо с боровинки
Тук нещата отново са прости, но ни трябва доста повече време за приготвяне. За целта ни трябва половин чаша узо (около 100 милилитра), половин чаша замразени боровинки и няколко листа босилек.
Това, което трябва да направим, е да смесен всички съставки в буркан или достатъчно голяма чаша и да го оставим в хладилника за поне 24 часа, пише Mia Kouppa.

Източник: iStock
На следващия ден наливаме желаното количество от коктейла в чаши и слагаме в тях по няколко боровинки за още цвят. Останалите напоени с узо боровинки може да използваме, за да гарнираме сладолед например.
Узо с ягоди и диня
За последния коктейл са ни нужни 3/4 чаша замразени ягоди, 3/4 чаша замразена диня, 2-3 с.л. студена вода, 2 с.л. узо и 1 ч.л. сироп (равни части вода и захар).
Трябва просто да сложим всички съставки в блендер и да разбием, докато се получи гладка смес без парченца. Сервира се веднага и лятото става още по-страхотно.