Остават малко повече от две седмици до старта на Световното първенство по футбол в Катар. Участниците в него са ясни от доста отдавна и сега остава феновете да направят своите прогнози за победител.

Мондиал 2022, Катар, стадион 974 и какво му е специалното на разглобяемия стадион

Когато стадионът е направен от контейнери

Какво му е специалното на стадион 974

Това, разбира се, е доста трудно, макар на всяко издание да има поне по един или два фаворита за спечелването Мондиала. Вече обърнахме внимание на част от впечатляващите съоръжения, които ще приемат мачове от Световното, а сега ще хвърлим поглед на съдиите, които ще ръководят мачовете.

Причината е, че на Мондиал 2022 в Катар ще се случи нещо, което до момента не се е в историята. А именно ще има мачове, в които съдийската бригада ще присъстват жени. Като цяло за страната ще пътуват 36 главни съдии, 69 асистенти и 24, които ще отговарят за VAR.

Шест от тези съдии ще бъдат жени. Като три от тях - Стефани Фрапар (Франция), Йошими Ямашита (Япония) и Салима Мукансанга (Руанда), са главни, а останалите три - Неуза Бек (Бразилия), Карен Диас Медина (Мексико) и Катрин Несбит (САЩ), пише Goal.com.

Към момента не е ясно дали ще има мачове, които ще бъдат ръководени изцяло от жени, но това ще стане ясно в идните седмици. Пиерлуиджи Колина, който е председател на съдийската комисия към FIFA обяви, че с това се завършва дългия процес на интегрирането на жени в подобни турнири.

Мондиал 2022, Lusail Stadium и стадионът за финала на Световното първенство по футбол

Бижуто, което ще посрещне финала на Мондиал 2022

Какво му е специалното и впечатляващото на Lusail Stadium

Всичко бе започнато преди няколко години, когато на жени бяха поверявани мачове от международно ниво от младша и старша възраст. Ето и малко повече подробности около трите съдийки, които ще ръководят мачове на Мондиал 2022.

Стефани Фрапар

Името ѝ подсказва, че е родена във Франция, а това, което трябва да знаем за нея е, че е на 38 години и от 2010 г. ръководи мачове. Дебютът ѝ в Лига 1 обаче е чак през 2019 г., когато ръководи двубоя между Амиен и Страсбург.

Снимка 593560

Източник: GettyImages

Оттогава Фрапар е била главен арбитър на общо 52 мача в първенството на Франция. В Лига Европа е имала възможността да ръководи шест мача до момента, а в Шампионска лига - два. В кариерата си във всички турнири и първенства има зад гърба си 231 мача, в които е показал 872 жълти картона и 25 червени.

Йошими Ямашита

Родената в Токио Ямашита е на 36 години, като от 2015 г. е съдия под егидата на FIFA. През тази година се превърна в първата жена ръководила мач от Азиатската шампионска лига.

Снимка 593557

Източник: GettyImages

Първоначално не е успяла да повярва, че ѝ е дадена възможност да ръководи мачове от Мондиал 2022, но е категорична, че ще се постарае да се представи на ниво. Тя е и единствената представителка на Япония сред съдиите.

Салима Мукансанга

По образование Мукансанга е завършила акушерство, но мечтата ѝ е била да бъде баскетболен играч. Но тя буквално е била неосъществима заради липсата на подходящи съоръжения в родната ѝ Руанда. Ето защо сменя фокуса си към футбола.

Снимка 593558

Източник: GettyImages

В началото на годината 34-годишната съдийка се превърна в първата жена, ръководила мач от Купата на африканските нации. Това се случи на мач от груповата фаза между Гвинея и Зимбабве.