На началото на Мондиал 2022, който ще се проведе в Катар, ни делят по-малко от два месеца. И около три до Коледа. Нещо, което досега не се е случвало.

Мондиал 2022, Франция, Бразилия, Испания, прогнозите на суперкомпютър и кой е с най-големи шансове за титлата

Кой ще спечели Мондиал 2022 според суперкомпютър

Изненадата не е особено голяма

За първи път ще гледаме Световно първенство по футбол през зимата, но това е така, защото високите температури в Катар не позволяват да се играе в периода юни-юли, както обичайно сме свикнали.

Но домакините са положили всички необходими усилия, за да организират турнира. Като в това число включваме и изграждането на подходяща инфраструктура и стадиони. Едно съоръжение обаче изпъква малко повече пред всички останали. Става дума за стадион 974.

Снимка 589343

Източник: GettyImages

Дори самото му име е леко нестандартно, защото сме свикнали спортните съоръжения да носят имената на спонсори, велики футболисти или пък други значими личности. Но не това е впечатляващото.

Според сайта на Мондиал 2022, стадион 974 е изграден изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана, което го прави първият демонтируем покрит стадион в света. В момента той се намира на 10 километра източно от центъра на Доха, но може да бъде напълно демонтиран и преместен в която и да било точка на света. А също така може да бъде и просто рециклиран.

Снимка 589344

Източник: GettyImages

Оказва се, че името 974 не е избрано случайно. Това не само е телефонния код на Катар, но и точно 974 транспортни контейнера са били използвани за построяването му. Организаторите обещават, че феновете, които ще гледат мачове на него, ще усетят прохладния бриз, който нахлува в Арабския залив, защото стадионът е разположен в пристанищната зона.

Капацитетът му е 40 000 седящи места, като ще приеме общо седем мача от Световното първенство по футбол. Шест от тях ще бъдат от груповата фаза, като първият ще бъде между отборите на Мексико и Полша на 22 ноември, а седмият ще бъде от шестнайсетина финалите.

Мондиал 2022, Катар, законите в страната и забраната за правене на случаен секс

Сексът на Мондиал 2022 ще се окаже мираж

Бракът е нещо много важно в страната домакин

Стадион 974 е проектиран така, че да се намали консумацията на вода с до 40% в сравнение с конвенционалните стадиони.