Макар че лятото отново неусетно ни се изплъзна и сезоните се смениха сякаш изпод носа ни, едно нещо си остава същото за нас: жаждата ни за нови и интересни коктейли. В крайна сметка за тях няма само едно подходящо време от годината, просто има разновидности, които чудесно пасват на настроението и сезона.
И понеже през есента и зимата ни предстои да се топлим с чайове, не виждаме причина да не си настроим на вълната на чаените коктейли.
Да, чаените коктейли действително са тенденция, която в Щатите присъства вече от няколко години насам, а тази се завръща дори още по-осезаемо. Причината интересът към тези напитки да е по-силен, се крие предимно в нарастването на консумацията на безалкохолни и по-слабо алкохолни коктейли. И понеже миксологията дава поле за иновативни и креативни изяви, се раждат различни вариации на чай с други напитки, включително спиртни и такива без процент.
Източник: iStock
Разбира се, грогът, който комбинира чай с ром или коняк, е доста класически вариант на "чаен коктейл", но по-съвременната тенеденция включва използването на сиропи (например от ванилов чай и матча сироп), комбинирани с алкохолни или безалохолни напитки.
Източник: iStock
Полезно е да знаем, особено ако искаме да си приготвяме коктейли на основата на чай у дома, че те се разпределят в два основни спектъра, пише в сайта marhastewart.com. Единият са плодовите, флорални и деликатни вкусове (като хибискус и лавандула), а другите са по-силните и землисти (като Ърл Грей и матча чай).
В случай че за първи път правим чаен коктейл сами, е добра идея да опитаме всяка съставка поотделно предварително, за да можем по-лесно да определим дали да се насочим към по-деликатен или по-силен вкус. Безпогрешни обаче можем да бъдем с комбинации като:
- Хибискус с текила
- Лавандула с джин
- Ърл Грей с бърбън
- По-силен черен чай с бърбън или коняк