С оживените си градове, култура, живописни местности и крайбрежия, Италия няма как да не е любима дестинация. Да не забравяме обаче и всички невероятно вкусни ястия и напитки, които можем да опитаме. Но тъй като всеки петък по това време на фокус са коктейлите, е ред да обърнем внимание на един италиански, който според нас заслужава да бъде поне толкова популярен, колкото са Aperol Spritz и Negroni.

Gimlet - коктейлът, без който редица други нямаше да бъдат създадени

Gimlet - коктейлът, без който редица други нямаше да бъдат създадени

Семпъл, балансиран и... не просто класически, а иконичен

Става дума за Sgroppino - съвременен коктейл, който доста отчетливо носи духа на родната си страна. Всъщност е популяризиран от Пиетро Калдарели, докато е директор във Feroce - италианският ресторант в хотел Moxy Chelsea в Ню Йорк. За коктейла той казва, че е горе-долу също толкова забавно да го приготвя, колкото и да го пие. И допълва:

"Този регионален италиански замразен коктейл, който идва от Венеция, е най-добрата лятна освежаваща напитка. Скалите на Амалфи и местностите във водните градове на Италия са почти толкова живописни, колкото може да бъде лятото."

Снимка 682224

Източник: iStock

Колкото и да си мечтаем за Италия и да тъжим по отминаващото лято обаче, за щастие можем да го задържим още малко, пресъздавайки освежаващия Sgroppino. Коктейлът е лесен, бърз, изисква само три съставки и дори не ни е необходим шейкър.

Ето как да си го приготвим по рецептата на Liquor.

Какво ни трябва

  • 60 мл просеко, добре охладено
  • 15 мл водка
  • 20-30 гр лимоново сорбе
Снимка 682225

Източник: iStock

Какво ги правим

В средно голяма купа слагаме всички съставки и ги разбъркваме добре до получаването на гладка, хомогенна смес. След това прехвърляме съдържанието в коктейлна чаша и по желание гарнираме с резенче лимон или настъргана лимонова кора отгоре.

Алкохол за десетки милиони - другото лице на US Open

Алкохол за десетки милиони - другото лице на US Open

Стотици хиляди коктейли Honey Deuce ще бъдат изпити и тази година

Обикновено се консумира след вечеря, като е изключително подходящ и вместо десерт.