Само три съставки са нужни за създаването на семпъл, но идеално балансиран коктейл. Говорим за Gimlet, който си е заслужил определението иконичен и е абсолютната класика в сауърите.
Той е основополагащ за редица коктейли, които стават популярни след това, като Margarita и Daiquiri. Затова и спокойно може да се каже, че именно създаването на Gimlet проправя пътя и на други неизброимо много коктейли.
Поглеждайки назад към историята на Gimlet, се връщаме още чак в XIX век. По онова време на британските моряци са давали лайм, с който да се борят със скорбута. За да се съхрани за дълги пътувания, сокът от киселия плод се е смесвал с малки количества неутрални спиртни напитки. По-късно обаче вместо с алкохол, сокът от лайм се е комбинирал със захар. Човекът, създал този по-нов начин - Лаклан Роуз, дори нарича продукта си Rose's Lime Juice Cordial, пише Liquor.
Източник: iStock
Но кой за първи път го е съчетал с джин е по-неясно. Някои приписват измислянето на коктейла на британския военноморски лекар Томас Дезмънд Гимлет, докато други смятат, че е кръстен на приспособление, използвано на борда на кораба. Подобно на повечето коктейли отпреди XX век (особено тези с толкова семпла рецепта) e трудно да се определи какъв точно е произходът му.
Това, което обаче знаем от по-новата му история, е, че през 1940-50 г. класическият Gimlet вече е включен в много книги за коктейли. Неговият статус на "икона" е благодарение на идеалния баланс, който се получава във вкуса. Захарта и цитрусовата киселина са в двете противоположни краища на вкусовия спектър и ефективно се съчетават. Така накрая имаме напитка, която не е нито сладка, нито кисела, а просто тръпчива и освежаваща.
Източник: iStock
Според мнозина "златното съотношение" при сауър коктейлите е 2:1:1 - или две части алкохол, една част сладко (захарен сироп) и една част кисело (сок от лайм). Разбира се, това съотношение търпи вариации, но е препоръчително да го спазим, ако искаме да се наследим на коктейла по традиционния начин.
Ето как да си приготвим класическия Gimlet.
Източник: iStock
Какво ни трябва:
- 60 мл джин
- 30 мл сок от лайм
- 30 мл захарен сироп
- резенче лайм, за украса
Какво ги правим
В шейкър с лед сипваме джина, сока от лайм и захарния сироп. Затваряме и разклащаме, докато съставките се охладят добре. Прецеждаме в предварително охладена чаша, пълна с лед. Накрая украсяваме с резенче лайм.