Въпреки че вече близо година коронавирусът върлува по света, той все още до известна степен остава загадка за учените. Ако симптомите му са все по-ясни и различими, то последствията от заразяването не спират да изненадват.

Коронавирусът, Pfizer, BioNTech и близо ли сме до ефективна ваксина против Covid-19

Светът е на крачка от ваксина срещу Covid-19

Учените са обнадеждени

Според нов анализ на данни от над 62 000 случая, направен в Университета в Оксфорд, близо един от всеки петима, прекарали COVID-19, развиват някакво психическо разтройство, като тревожност, депресия или безсъние в рамките на три месеца след диагностицирането си с вируса.

При 18.1% от пациентите с COVID-19 в рамките на 14 до 90 дни след поставянето на диагнозата се установяват и тези проблеми.

Снимка 504853

Източник: iStock

Освен това се открива, че хората с предишни разтройства в психичното състояние са с 65% по-чести жертви на коронавируса от тези без подобна история. Това е изненадващо, защото знаем, че основните фактори са физическо състояние, възраст, хронични заболявания и други подобни, предава Guardian.

Ръстът, коронавирусът, високите или ниските хора са по-застрашени

COVID-19 и ръстът – високите или ниските сред нас са по-застрашени

И колко жизненоважна е дистанция - отново

Друга притеснителна констатация е, че заразяването с COVID-19 увеличава двойно риска от деменция, която е нелечимо нервологично заболяване. Все още няма категорично мнение какъв точно може да е ефектът на вируса върху мозъка и нервната система и дали просто посещението на болнични заведения от заразените не води и до по-често диагностициране на останалите заболявания.