В момент, в който светът се бори с нова вълна на коронавируса, болниците са препълнени, мерките отново се затягат и плановете за каквото и да било пак остават на заден план, идва една наистина добра новина.

Акулите, скваленът, ваксината срещу коронавирусa и причината за масовото им избиване

Ще ни спасят ли акулите от COVID-19

Защо стават жертви на пандемията

Ваксината на американската компания Pfizer, разработена съвместно с немската BioNTech, е показала 90 процента ефикасност, според първоначалните резултатите.

Те са от последната фаза на мащабните клинични изпитания и показват, че ваксината осигурява защита на 9 от всеки 10 участници в тестовете. И това определено е голяма победа в борбата срещу вируса, който уби над милион души и срина световната икономика.

„Днес е велик ден за науката и човечеството", каза Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer.

Снимка 504592

Източник: iStock

Експертите предупреждават, че предстои да се видят пълните данни, които тепърва ще бъдат рецензирани и публикувани в медицинско списание, но предварителните резултати изглеждат обнадеждаващи.

Много въпроси около ваксината обаче остават недоизяснени на този етап, като например колко е ефективна тя за уязвимите групи и колко дълго ще осигури имунитет. Затова „новото нормално“ - социално дистанциране и носене на маски, ще остане такова и в обозримото бъдеще.

Изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин изрази пред Reuters оптимизма си, че имунизационният ефект на ваксината ще продължи една година, въпреки че това все още не е сигурно.

Бил Гейтс, коронавирусът, ваксината и кога ще сме в безопасност

Бил Гейтс с прогноза за справянето с коронавируса

Кога според милиардера ще бъдем в безопастност

"Тази новина ме накара да се усмихна до уши. Облекчение е да се видят такива положителни резултати за тази ваксина ", каза Питър Хорби, професор от Медицинския отдел на катедрата "Нюфийлд" за обществено здраве на Оксфордския университет (Nuffield Department of Population Health).