Опасният коронавирус трайно се настани и сред нас, и между нас. Затова и спазването на препоръчваните предпазни мерки е най-важното, което всеки от нас трябва да направи, за да спрем разпространението.

Коронавирусът и колко часа може да оцелее върху човешката кожа

Колко часа живее коронавирусът върху кожата ни

Японските учени установяват с точност

Носенето на защитни маски, хигиената - миене и дезинфекция на ръце, също се сред мерките, които здравните власти в цял свят препоръчват.

Спазването на дистанция се оказва от изключителна важна за всички, но много повече за хората с определен ръст. Ново проучване, направено от Сингапурската агенция за наука, технологии и изследвания, си поставя за цел да разбере кои хора са по-уязвими на заразата - високите или ниските. 

Снимка 504450

Източник: iStock

Те пресъздават в компютърен модел траекторията на слюнката, отделяна при кашлица или кихане от човек, отдалечен на два метра от другите. Моделът се основава на предположения, направени от съществуващата научна литература за жизнеспособността на коронавируса при определена скорост на вятъра, влажност и температура на въздуха. 

При кихане или кашляне на носител на Covid-19, след първоначалния "взрив", вирусните частици се задържат за кратко във въздуха и започват да падат бавно на земята.

Снимка 504449

Източник: iStock

Според учените, траекторията на слюнката надолу излага по-ниските хора на по-голям риск от вдишване на пръските, в сравнение с по-високите хора, които високите вдишват по-малко аерозолни капчици с коронавирусни частици.

Тези аерозолини частици, могат да се задържат във въздуха дълго периоди и е лесно човек да ги вдиша дълбоко в белите дробове, каза авторът на изследването д-р Хонгин Ли, цитиран от Daily Mail.

Коронавирусът, защитните маски и експериментът, който доказва колко точно ни предпазват те

Пазят ли ни маските от коронавируса

Японски учени правят уникален експеримент, за да разберат

Според учените, хората с ръст до 165 см е добре да стоят поне на два метра от околните, за да се предпазят от заразяване. Това води и до извода, че децата може да са изложени на по-голям риск в сравнение с възрастните.