В последните месеци личните предпазни средства се превърнаха в необходимост не само за медиците, но и за всички нас. Коронавирусът ни научи да ходим с маски почти навсякъде, но някои предпочитат друг тип защита - тази на шлемовете.

Blanc Mask, нестандартната маска срещу вируси и мръсен въздух и успехът й в Kickstarter

Маската на несигурното бъдеще

В какви времена живеем само

Напълно очаквано, те също предизвикаха куп въпроси и съмнения дали и доколко могат да ни предпазят от заразяване с COVID-19. Поредният отговор по темата идва от изследване на учени от японския Fukuoka University, публикувано в изданието Physics of Fluids.

Изводите от него, илюстрирани и с видео, са поредното доказателство, че шлемовете не са толкова надежда защита от коронавируса, а и от други вируси.

Снимка 508948

Източник: iStock

Изследователите разглеждат движението на въздушния поток при кихане на разстояние от един метър и установяват, че при създаването на т.нар. вихрови пръстени шлемът не може да ни предпази, ако под него не носим и маска.

Вихровият пръстен се генерира при изхвърляне на течност от кръгъл отвор, какъвто е нашата уста. Той улавя микроскопичните капчици и ги завихря така, че могат да попаднат върху лицето ни от горната страна на шлема или отстрани. И всичко това се случва буквално за секунда, предава Daily Mail.

Маските, общуването, ораторството, езикът на тялото, силата на гласа и как да сме убедителни, когато сме зад маската

Как да сме убедителни, когато говорим с маска

Май не е толкова лесно

Tези научни твърдения са в подкрепа и на други - че предпазният шлем не може да спре разпространението на коронавируса от заразен човек, който е избрал този начин на защита. Затова, ако носим шлем, задължително трябва да е в комбинация с маска - така предпазваме и очите си и ефектът е двойно по-добър.