"Новото нормално" се отрази на почти всички аспекти в живота ни. Един от тях е комуникацията с останалите и това как да установим пълноценна връзка с другите. Експертът по ораторско майсторство и риторика Черил Чембърс от Щатския университет на Мисисипи ни дава насоки как да общуваме ефективно, когато сме скрити зад маска.

Снимка 506315

Източник: iStock

Лицето

Човешкото изражение е основният начин, по който можем да различим емоцията у околните. С маската обаче околните няма да видят усмивката ни, нито могат напълно да разчетат какво изразяваме. Чембърс съветва да наблегнем на очния контакт, за да не останем неразбрани.

Езикът на тялото

"Няма да повярвате колко много информация издава стойката на тялото ни," казва тя пред Conversation. Когато сме щастливи, сме по-изправени и с вирната глава, докато когато сме потиснати и тъжни, сме се свили в себе си. Тя предлага да стоим изправени и изцяло обърнати към човека, с когото разговаряме, както и да кимаме често, докато слушаме какво ни отговаря.

Снимка 493162

Източник: iStock

Гласът

Специалистката по ораторство ни напомня и колко е важно с какъв тон, сила на гласа и с какви паузи говорим. Тя подчертава, че маските не намаляват силата на гласа ни, макар да ни се струва така. Ако започнем да говорим по-високо, посланието ни може да се възприеме по съвсем различен начин.