Новият коронавирус е обект на все повече изследвания от учени по целия свят, общата цел на които е да открият лекарство и ваксина за него. Но на първо място трябва да се установи с точност как COVID-19 ни разболява и каква реакция предизвиква в организма.

До важен извод по темата са стигнали австралийски учени. Според доклад, публикуван в Nature Medicine Journal, имунната ни система реагира на новия коронавирус така, както и на всеки грип.

И това учените наричат "пробив", защото за пръв път се дава яснота точно как се преодолява COVID-19. За целта се правят изследвания на пациент, който има средна форма на симптомите и няма други съпътстващи заболявания - 47-годишна жена от Ухан, възстановила се за 14 дни.

Снимка 472644

Източник: iStock

При нея са открити четири типа имунни клетки, които се появяват в кръвообращението няколко дни преди излекуването. Същите клетки, които се откриват и при болните от грип преди да може да се каже, че вече са оздравели.

Сигурно е, че точно тези клетки са "виновни" за преодоляването на заразата. А тяхното наличие или отсъствие в кръвта на пациент може да даде информация за фазата на заболяването. Освен това, откритието е в голяма помощ за разработката на лекарство и ваксина за новия коронавирус, пише BBC.

Коронавирусът, болните и колко време остават заразни те

Колко време остават заразни заболелите от коронавирус

Инкубационен и инфекциозен период на COVID-19

Следващата задача на учените е да установят защо имунната система на починалите и влошилите се сериозно заразени от COVID-19 е по-слаба и не е могла да произведе въпросния имунен отговор. А после вероятно ще се работи и в посока неговото предизвикване.