Когато говорим за превенция на COVID-19, най-често чуваме за необходимостта от силна имунна система, която да ни пази от заразяване. Затова се храним разнообразно, спортуваме и взимаме хранителни добавки. Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда.

По време на пандемията от испански грип, при която се заразяват над 500 милиона души, плъзва слухът за вълшебните свойства на змийското масло. То се рекламира като магическо лекарство, както и още много други забъркани от някого отвари. И въпреки че нищо няма доказан ефект, хората купуват ли, купуват.

И от тогава до сега нищо не се е променило особено. Дори покрай COVID-19 отново се заговори за змийското масло и от ООН трябваше да обясняват, че то не е лекарство и не бива да се ползва като превенция. А епидемията от дезинформация отново е на лице. И този път акцентът е върху подсилването на имунната система.

Снимка 477072

Източник: iStock

И се започна с едни свободни съчинения като това, че можем да увеличим броя на белите кръвни телца с повече мастурбация. А на пиедестал се поставиха суперхраните, добавките, пробиотиците, антиоксидантите и т.н.

Но идеята, че някакви хапчета и стрити на прах водорасли могат да направят магия с имунната ни система е по-скоро мит, отколкото реалност. А концепцията за повишаване на имунитета няма своето логично научно обяснение.

Имунолог от Университета в Йейл обяснява, че имунитетът ни има три различни компонента. Първият са кожата, дихателните пътища и слузните мембрани, които служат като преграда за вирусите и бактериите.

Снимка 477071

Източник: iStock

Но ако те преминат тази защита, се стига до необходимостта от активиране на вродения имунен отговор. Той се състои от клетки и химикали, които бързо започват да се борят с "нарушителя". 

В някои случай това не е достатъчно. Тогава се включва адаптивната имунна система. Тя е съставена от протеини и клетки, известни като антитела. На тях им трябват дни или седмици след заразяването, за да се появят в организма.

Действието на тази имунна система може да бъде конкретно насочено към определени патогени. И така т-клетка, която е специфична за COVID-19, няма да реагира при грип или бактериална инфекция.

Снимка 477073

Източник: iStock

В крайна сметка, повечето инфекции достигат до етап, в който се включва и адаптивният имунитет. Той се активира и по друг начин - чрез ваксинация. А концепцията за подсилване на имунитета би трябвало да включва и трите етапа. Но ние надали искаме точно това, обяснява BBC.

Да вземем например симптомите на настинката. Повечето от тях не са причинени от нея, а от имунната ни система като част от вродения имунен отговор. Секретът в носа ни помага да изхвърлим патогена, температурата прави тялото ни неблагоприятна среда за възпроизвеждането му. Тези симптоми сигнализират и на мозъка, че е време да обърне повече внимание на възстановяването.

Така възпалението е в основата на здравословния имунен отговор. Да, може да не е приятно, но е необходимо. А по някаква ирония повече продукти за имунитет имат противовъзпалителен ефект.

Снимка 433716

Източник: iStock

Затова специалистите са на мнение, че ако сме здрави и не страдаме от дефицит на определени вещества, нямаме нужда от хранителни добавки. Освен от витамин D, който играе важна роля за вродения и придобития имунен отговор. Дори за витамин С няма категорични доказателства, че ни прави по-здрави и по-малко болни. А и високите дози могат да доведат до камъни в бъбреците. Така че е най-добре да го приемаме с плодовете и зеленчуците.

Въпросът с антиоксидантите също е малко сложен. Тялото се нуждае от тях, защото като част от имунния отговор се отделят токсични кислородни съединения. А ролята на антиоксидантите е да предпазят здравите клетки от увреждане. Но няма категорично доказателство, че засилват имунната система.

Що се отнася до пробиотиците, те доказано намаляват инфекциите в горните дихателни пътища. А ако се развият такива, протичат по-лесно. Няма доказателства обаче, че пробиотиците могат да ни предпазят конкретно от COVID-19.

Коронавирусът, витамин D и нужно ли е да го приемаме като хранителна добавка

Витамин D ли е най-полезен срещу коронавируса

Фактите говорят

Хранителните добавки няма да ни навредят, но ни дават едно лъжливо усещане за сигурност. Има обаче няколко доказани метода, с които наистина можем да подсилим имунната си система - достатъчно сън, редовен спорт, балансирана диета и никакъв стрес. И, разбира се, ваксините.