Коронавирусът ни направи доста педантични по отношение на чистотата (ако и преди това не сме били, разбира се). Мием си ръцете често, дезинфекцираме всяка повърхност, до която се докосваме, и не спираме да се замисляме за начините, по които бихме могли да се заразим.

Едно от основните притеснения е свързано с това колко време COVID-19 може да живее по дрехите ни. Центърът за превенция и контрол на заразните болести в САЩ предупреждава, че заразата се разпространява най-вече чрез малките капчици, които разпръскваме при кихане и кашляне и по-рядко от допир на повърхности.

Въпреки това, коронавирусът живее върху различни материи и материали с различна продължителност. Според учените, при дрехите това са около 12 часа, в зависимост от какво са направени. Зависи и от температурата, и от влажността на околната среда, които са основни фактори за развитие на вируса.

Снимка 474951

Източник: iStock

Затова изследователите не поставят дрехите на челните места сред начините, по които бихме могли да се заразим с COVID-19. Ако няма заразен в семейството, няма нужда да променяме навиците си на пране. Редовното използване на пералня с обикновен перилен препарат е достатъчно, защото се смята, че коронавирусът умира при температура от 27 градуса.

Ако искаме, можем да използваме дезинфектант за пране, но не е задължително. Препоръчително е обаче да не изтупваме вътре дрехите, с които сме били навън, защото ако заразата е полепнала по тях, ще се разпространи във въздуха и ще остане там няколко часа, пише The Healthy.

Коронавирусът, найлоновите торбички и защо не бива да ги ползваме повече от веднъж

Найлоновите торбички по време на пандемия - не повече от веднъж

И как правилно да ползваме тези от плат

Веднага след като се приберем, трябва да свалим първо обувките си, а след това и дрехите. Тях можем да закачим на простора за няколко часа, за да се проветрят, а след това да приберем отделно от останалите в гардероба. Най-добре е да излизаме до магазина с едни дрехи два-три пъти и след това да ги пуснем за пране, а не всеки път да обличаме различни.