Ако сме от онези, които продължават да ходят на работа, въпреки извънредното положение, със сигурност предпочитаме придвижването с кола, вместо с градския транспорт. В личния си автомобил се чувстваме защитени от заразата, но това чувство може да бъде доста измамно.

Колата също е развъдник на вируси и бактерии, особено в местата, които докосваме непрекъснато - волана, скоростния лост, дръжките и всички копчета. Затова е важно да знаем как да ги чистим и дезинфекцираме правилно, и да правим разлика между двете действия. С първото премахваме това, което виждаме, а с второто - това, което не е видимо с просто око.

Експерти препоръчват в никакъв случай да не използваме белина и водороден пероксид (кислородна вода) за дезинфекция на интериора, защото можем да повредим повърхностите.

Снимка 473295

Източник: iStock

Ако имаме подходящ препарат за дезинфекция, който не съдържа тези вещества и не е прекалено агресивен, също може да ни свърши работа. Спирт също може да се използва, но внимателно и леко разреден.

Знаем, че най-доброто решение срещу COVID-19 са сапунът и топлата вода. Затова няма нищо лошо да използваме именно тях и при почистването на автомобила - лесно, евтино и ефективно.

Снимка 473294

Източник: iStock

Пълним едно шише с пулверизатор с топла, сапунена вода и внимателно напръскваме целия салон, след което отмиваме с друга кърпа и чиста вода. Следва подсушаване и сме готови за път, като сме сигурни, че всичко около нас е чисто, пише Bustle.

Коронавирусът, домът ни и как правилно да го дезинфекцираме

Как правилно да дезинфекцираме дома си

Вирусите нямат място тук

Разбира се, това действие трябва да се повтаря след всяко ползване на автомобила. Другият вариант е преди да се качим в него, да си сложим чисти латексови ръкавици и по този начин да спрем разпространението на вирусите до известна степен. Но те полепват и по всички други повърхности, затова без дезинфекция няма как да минем.