Отвсякъде чуваме колко е важно редовно да мием ръцете си със сапун и гореща вода, за да се предпазим от заразяване с новия коронавирус. Във времена, в които излизането ни трябва да е ограничено само до ходене до магазина, е необходимо сериозно да помислим и за това как най-добре да дезинфекцираме дома си.

Всичко, което внасяме отвън, е потенциален носител на зараза, защото COVID-19 живее различно време върху различни повърхности. Затова веднага след като сме си измили старателно ръцете се захващаме и с почистването на нашата крепост по време на самоизолация.

Важно правило: Какъвто и препарат да използваме, трябва да го оставим достатъчно дълго върху повърхността, за да може да подейства. Затова само забърсването с навлажнен парцал не е достатъчно. Не бива и да комбинираме различни препарати и вещества, защото химичната реакция помежду им може да бъде токсична за нас.

Снимка 472071

Източник: iStock

Белина

Ако нямаме специални антибактериални препарати, каквито вече е почти невъзможно да намерим по магазините или са на безбожни цени, може да използваме обикновена белина или препарат с високо съдържание на белина.

Разтваряме го в определено количество вода според указанията на опаковката и задължително си слагаме ръкавици. Можем да сипем и в шише с пулверизатор и да използваме за различни повърхности.

Белината се справя успешно с елиминирането на бактерии, гъбички и вируси, което кара учените да вярват, че може да отстрани и COVID-19. Конкретни тестове и резултати обаче все още нямаме. Добре е да използваме разтвора с белина поне веднъж на 24 часа.

Снимка 472072

Източник: iStock

Алкохол

По аптеките е почти невъзможно да намерим спирт, но ако все пак имаме този късмет или пък сме се заредили с концентрат над 70 градуса, то спокойно можем да го използваме за дезинфекция на дома, защото убива патогените.

Важното е да не използваме чист алкохол, защото се изпарява прекалено бързо и няма време да дезинфекцира повърхностите. Най-добре да го разредим с вода и, както с белината, да го нанасяме навсякъде у дома.

Когато напръскаме върху дадено място, трябва да оставим 30 секунди да подейства, преди да отмием или избършем. Важно е да съхраняваме разтвора в добре затворено шише или съд, за да не се изпари алкохолът.

Снимка 472068

Източник: iStock

Водороден пероксид

Познат още като кислородна вода, той е мощен и естествен дезинфектант не само за кожата, но и за различни повърхности. Разтворът от 3% се използва в чист вид и се нанася с кърпа върху кухненския плот, масата или дръжките на вратите. Добре е да оставим да поседи около минута, за да може да подейства.

Сапунена вода

След като няма по-добър начин да унищожим вирусите от ръцете си от вода и сапун, защо да не ги използваме и за дезинфекция на дома? Правим сапунен разтвор и веднага напръскваме с него желаните повърхности и места. Отново оставяме малко време да подейства и отмиваме.

Какво да почистваме редовно

На първо място - дръжките на вратите. Не бива да забравяме и всички ключове на лампи, както и дръжки на шкафове и гардероби. Маси, бюра, тоалетни чинии, мивки, телефони, дистанционни и всичко друго, което докосваме ежедневно.

Снимка 472069

Източник: iStock

Какво не помага

Оцетът отдавна се смята за евтино и лесно средство да поддържаме дома си чист и блестящ. Но не бива да разчитаме на него с цел дезинфекцията, защото просто няма необходимите качества да ни я осигури. Оцетът не убива повечето бактерии и вируси, пише Good Housekeeping.

Покупките

Когато се върнем от магазина, веднага трябва да извадим всичко от пазарските торби. В този случай имаме два варианта - или да използваме найлоновите, които след това веднага да изхвърлим в затворена кофа, или такива от плат, които обаче задължително трябва да изперем на висока температура след всяка употреба.

Всеки продукт, при който е възможно, се вади от опаковката и се поставя в други пликчета или кутии. Ако не - опаковките, както и всички шишета, се измиват с вода и сапун.

Коронавирусът, предпазването от заразяване и най-изобретателните и забавни начини да го направим

Най-безумните начини за предпазване от коронавирус

Сигурността на първо място

След като приключим с тази процедура, задължително дезинфекцираме повърхността върху която сме я извършили. Особено старание трябва да приложим, ако след това върху нея ще слагаме или консумираме храна.