Ако не друго, в последните месеци поне се научихме на различни начини за дезинфекция - на ръцете, на различни повърхности, на дома. Освен да бъдат ефикасни, разбираемо е да искаме да бъдат и максимално безвредни.

А това със сигурност не се отнася за голяма част от дезинфектантите, които можем да намерим на пазара. Затова обръщаме гръб на силните и токсични химикали и поглежда към една добре позната класика - кислородната вода.

Веществото, познато по научно като водороден пероксид, се използва предимно за промиване на рани и дезинфекциране на засегнатите участъци от кожата. Но ако знаем как, може успешно да се приложи и като средство за убиване на вируси и бактерии върху различни повърхности.

Снимка 510675

Източник: iStock

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, кислородната вода е безопасен и ефикасен дезинфектант, който да използваме в домакинството. Тя дезинфекцира, като унищожава голяма част от зародишните клетки и така деактивира широк спектър от микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички и спори).

Необходим ни е разтвор на водороден пероксид от 3%. Той може да неутрализира риновирус, който причинява настинка, в рамките на осем минути. С изследвания е доказано, че е по-ефективен в дезинфекцията от някои амониеви съединения, които се съдържат в много почистващи продукти за домакинството.

Снимка 510677

Източник: iStock

Кислородната вода е подходяща за дезинфекция на различни повърхности в дома и на работното място, направени от метал, стъкло и пластмаса. Препоръката на специалистите обаче е преди това да почистим мястото и със сапун и вода.

След като нанесем водородния пероксид с напръскване, трябва да го оставим да подейства поне минута, за да има ефект от цялата процедура. Добре е и предварително да тестваме върху повърхности, като плотове и мрамор, защото леката киселинност може да предизвика обезцветяване. Именно по тази причина кислородната вода не е подходяща за употреба върху дърво, предава Business Insider India.

Важно е също така уточнението, че водородният пероксид е безопасен за самостоятелна употреба и не бива да се смесва с белина и оцет, защото се създават вредни киселини. 

Коронавирусът, дезинфекцията с UV светлина и доколко е ефикасна тя срещу COVID-19

Дезинфекцията с UV светлина - доколко е ефикасна

Това ли е спасението

Освен това, не е добре да използваме веществото в по-голяма концентрация от 3%. Трябва да го съхраняваме и далеч от слънчева светлина, за да не загуби свойствата си.