Пандемията от COVID-19 превърна предпазването ни от заразяване в основно умение, което всеки трябва да придобие. Чували сме какви ли не начини, като най-важните си остават спазване на социална дистанция и носене на маска.

Коронавирусът, маските и последните препоръки на Световната здравна организация (СЗО)

Отново за ползата от носене на маска

Какви са последните препоръките на СЗО

Но има един метод за дезинфекция, на който сякаш не се обръща достатъчно внимание, а изглежда толкова обещаващ. И това е неутрализирането на вируса с UV светлина.

Ултравиолетовите лъчи са вид радиация. Те имат повече енергия от радио вълните и светлината, но по-малко от рентгеновите или гама лъчите. Редовно сме подложени на UV лъчението на слънцето и това не пречи на нашия живот, дори напротив - подпомага го.

Снимка 509929

Източник: iStock

UV светлината отдавна се използва и за елиминирането на различни вируси и бактерии, а сега, покрай битката с COVID-19, отново излиза на преден план.

Важно е да се направи уточнението, че има три вида UV лъчи - UVA (повечето от слънчевите лъчи), UVB (в малка част от слънчевите лъчи) и UVC. Третия вид има най-голяма енергия и затова именно той се използва в ултравиолетовите лампи за дезинфекция. В природата тези лъчи се абсорбират от озония слой и почти не стигат до нас.

UVC лъчите с дължина между 207 и 222 нанометра дезинфекцират повърхности, въздух и течности. Те убиват вирусите и бактерии, като унищожават молекулите на протеините и нуклеиновите киселини.

Според изследване, публикувано по-рано тази година в American Journal of Infection Control, необходими са девет минути, за да може UVC лампата да убие напълно вируса в течности. Ако говорим пък за повърхности, 99.7% от COVID-19 си отива за едва 30 секунди. Концентрацията на коронавируса в затворено помещение намалява до 0.01% при 25-минутна работа на лампата.

Снимка 509927

Източник: iStock

Още преди началото на пандемията, ултравиолетовите лампи се използват широко в медицината за дезинфекция без употреба на химикали. Днес всички имаме достъп до тази технология и можем да си закупим подобно устройство за лична и домашна употреба. А преди да го направим, трябва да имаме предвид някои условности, припомня Healthline.

UVC светлината е ефектива за дезинфекция само при директен контакт. Ако една повърхност е покрита с прах например, това ще намали нейния ефект за унищожаване на вируса.

Повечето ултравиолетови лампи, които се продават за домашна и лична употреба, имат по-нисък интензитет и дължина на вълната. Това изисква по-дълго време, за да могат успешно да убият вирусите и бактериите.

Снимка 509922

Източник: iStock

Продължителното излагане на UVC лъчение може да увреди някои повърхности и материали, като текстил и пластмасови полимери.

UV лампите не са предназначение за дезинфекция на кожата, защото могат да предизвикат увреждания и изгаряния. Не бива и да гледаме директно в светлината, за да не увредим очите си.

Изследванията по темата продължават, а най-новото предложение на израелски изследователи е да се инсталират LED лампи с UV светлина в климатиците, за да се постига допълнителна дезинфекция на въздуха. Те доказват, че за 30 секунди 99.9% от коронавирусните частици са елиминирани.

Снимка 509925

Източник: iStock

Това е първото подобно откритие и звучи обнадеждаващо, защото LED крушките изискват много по-малко енергия, а и вече присъстват във всеки дом, след като успешно замениха старите, с нажежаема жичка, предава Daily Mail.

Коронавирусът, предпазните шлемове и доколко ни защитават от COVID-19

Предпазват ли шлемовете от COVID-19

Отговорът сигурно няма да ни хареса

Изследователите стигат до извода, че крушки, които излъчват UV светлина с дължина на вълната от 265 нанометра са най-ефективни в дезинфекцията, но и тези с 285 нанометра вършат работа.