Добре известен факт е, че витамин D си набавяме по най-лесния и естествен начин от слънчевите лъчи. Но ето, че лятото е съвсем към края си и слънчевите часове все повече ще намаляват.
В същото време обаче дефицитът на витамин D се среща доста често при голям процент от хората, а през студените месеци ще е още по-трудно да си набавяме "слънчевия витамин" чрез слънцето. Да не забравяме също, че той има и ключова роля за поддържането на силен имунитет, какъвто се стремим да поддържаме през студените месеци, за да не боледуваме.
Когато ни липсва слънцето обаче, ни остава вариантът да си набавяме витамин D чрез храната. Ето и какво е препоръчително да консумираме повече.
Риба
Риба и по-конкретно сьомгата, както и консервираната риба тон, са богати на витамин D. По-малки количества се съдържат още в херингата, сардините и говеждия черен дроб (който е изключение от рибите).
Източник: iStock
Всички тях можем лесно да включим в диетата си, като разнообразяваме например салатата си с тях. Сушито е друг вкусен начин да хапваме повече риба.
Яйца
Яйцата са друг естествен източник на витамин D, благодарение на яйчния жълтък. Отново, те са лесна и бърза за приготвяне и консумиране храна, която освен това е чудесна за хапване по всяко време на деня.
Източник: iStock
Сутрин, когато бързаме най-много, можем да добавим едно сварено яйце върху препечен хляб, а когато разполагаме с повече време, можем да си направим бъркани яйца. В случай че пък сме в настроение за повече занимания в кухнята, можем да приготвим киш, в който обикновено има яйца.
Гъби
Интересен факт за гъбите е, че колкото повече са изложени на UV светлина, толкова повече витамин D съдържат.
Източник: iStock
Дори след като сме ги купили от магазина, можем да ги оставим на слънце за 15 минути до два часа на слънце, за да увеличим съдържанието на витамин D. След това с гъбите можем да спретнем бърза салата или аламинут на тиган, ако ни се хапва нещо топло и сготвено.
Млечни продукти
Киселото, прясното мляко и сиренето са все добър избор, с който да си набавяме повече витамин D. Хубавата новина е, че тях също можем да консумираме сурови или в нещо готвено и са подходящи за закуска, обяд и вечеря.
Източник: iStock
Полезно е обаче също така да знаем, че витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че се усвоява най-добре, когато се приема заедно с мазнини. Затова всички гореизброени храни се комбинират добре с авокадо и ядки, пише Well and Good.