Неслучайно фразата, че ние сме това, което ядем, е толкова често разпространена. Начинът ни на хранене се отразява на организма ни както вътрешно, така и външно. Затова и когато ни липсват основни хранителни вещества, това често ни личи и отвън.

Кое е най-подходящото време за прием на витамини

Кое е най-подходящото време за прием на витамини

За да извлечем максимума от ползите им

Ето 12 признака, които ни подсказват, че може би имаме недостиг на витамини.

Усещане за студ

Усещането, че ни е студено може да е признак на йоден дефицит. Според здравните експерти това е най-честата причина за ниска активност на щитовидната жлеза.

Снимка 658617

Източник: iStock

Сред другите симптоми са наддаване на тегло, силна умора, изсушаване на кожата. Йод можем да си набавим лесно чрез храната, като консумираме повече яйца, млечни краве продукти и морски храни.

Напукани устни и ъгълчета на устата

Напуканите устни и/или ъгълчета на устата може да са свързани с дефицит на желязо и витамин С.

Снимка 658618

Източник: iStock

Мултивитамините може и да ни бъдат от полза, но но за да си набавим достатъчно желязо е добре диетата ни да включва месо, яйца, боб, пълнозърнести храни като кафяв ориз, зеленолистни зеленчуци, сушени плодове и черен шоколад. Препоръчително е обаче да избягваме кофеина.

Ниско либидо

Доказано е, че ниското либидо е свързано с липсата на витамин D - "слънчевият витамин". Затова и сексуалното ни влечение обикновено е занижено през зимата.

Снимка 658619

Източник: iStock

Сред другите признаци на недостиг на витамин D са болки в мускулите, костите и/или ставите, главоболие, умора и усещане за изтръпване на ръцете и краката. Можем да си набавим "слънчевия витамин" чрез някои храни, включително гъби, яйца и морска храна.

Изтъняване на косата

Ако забележим, че косата ни е станала по-тънка, суха, чуплива или пада повече от обикновено, това може и да означава, че имаме дефицит на желязо или витамин С.

Снимка 658620

Източник: iStock

Освен за да предпазим клетките в тялото си и да ги поддържаме здрави, витамин С ни помага и да имаме здрава кожа, кръвоносни съдове, хрущяли и кости. Храни като лимони, киви, ягоди и червен боб определено биха ни помогнали.

Пърхот

Друг проблем, свързан с косата и скалпа, който обаче може да се дължи на дефицит на биотин (витамин B7) и на омега-3, е пърхотът.

Снимка 658621

Източник: iStock

Мултивитамини, които съдържат B7 и омега-3 може да ни се отразят благоприятно. В същото време е добре да хапваме и сьомга, и различни видове ядки.

Афти в устата и възпален език

И в двата случая може да става въпрос за липсата на желязо, фолиева киселина (витамин B9), витамин B12 и/или витамин B3. Препоръчително е да консумираме месо, риба, мляко, сирене и яйца.

Снимка 658622

Източник: iStock

Мултивитамини с комплекс от витамини от групата В също могат да ни помогнат да си набавим нужната доза от тези необходими за организма ни вещества.

Зачервени, подути или кървящи венци

При проблеми с венците причина може да бъде липсата на витамин С.

Снимка 658623

Източник: iStock

Тогава е добре по-често да хапваме цитрусови плодове като портокали и грейпфрути, киви, ягоди, както и червени и зелени чушки, броколи и печени картофи.

Зачервена мазна кожа около носа

Освен ако не е свързана с кожно заболяване, зачервената мазна кожа около носа може да се прояви вследствие на липсата на определени витамини и минерали - обикновено витамин B2 (рибофлавин), витамин B6 и/или цинк.

Снимка 658624

Източник: iStock

В такъв случай е препоръчително да наблегнем на храни като сирене, ядки, риба и месо. Добавки с цинк и витамин B комплекс също са добър начин да дадем достатъчно от тези необходими на организма ни вещества.

Чупливи нокти или бели петна по тях

Белите петънца по ноктите не са за пренебрегване, тъй като може и да са признак за липса на цинк или желязо. Тези минерали се съдържат в месото, гъбите, нахута, също и в сушените кайсии.

Снимка 658625

Източник: iStock

За чупливите нокти пък може да е виновен дефицитът на желязо. За да си го набавим, е добре да хапваме повече леща, ленено семе, пилешки черен дроб, шамфъстък.

Депресия

Това психическо състояние може да е свързано с дефицит на витамин В, витамин D и/или магнезий, както и мастни киселини.

Снимка 658626

Източник: iStock

Добавянето на повече ядки, къдраво зеле, гъби и ечемик към храненето ни може да ни помогне да се почувстваме по-енергични.

Постоянна умора

В случай че усещането за постоянна умора не е свързано с липсата на качествен сън, то може би се отнася до липсата на витамини от групата В, желязо и магнезий.

Снимка 658627

Източник: iStock

Могат да ни помогнат консумацията на храни като сушени кайсии, сини сливи, черен дроб и орехи, както и приемът на мултивитамини.

Магнезий, витамин D, кортизол - биомаркерите, които могат да повлияят на качеството на съня

Какво не ни е наред, ако не можем да спим добре

Факторите, които имат пряка връзка със съня

Безсъние

Ако ни е трудно да заспим или пък се будим през нощта, това отново може да се дължи на липсата на минерала магнезий.

Снимка 658629

Източник: iStock

Зеленолистни зеленчуци, бразилски орехи и бобови храни, включително нахут, са препоръчителни, за да подсилим организма си, пише Daily Mail.