С настъпването на пролетта, която съвсем наскоро посрещнахме официално, идва и настроението ни за леки, пролетни и цветни дрехи. Нещо като, колкото по-малко ката, толкова по-добре. А това важи с пълна сила и за грижата за кожата.

Акнето, храносмилателната система и как можем да подобрим състоянието на кожата си

Когато акнето не е просто кожен проблем

Какво трябва да предприемем

Наред с освежаването на гардероба ни, е добре да помислим как да променим и нея. Със смяната на сезоните, различни стават и нуждите, от които има кожата ни.

И въпреки че заради по-високите температури тя може да е по-малко суха, да пренебрегнем хидратацията изцяло е често срещана грешка.

Снимка 568111

Източник: iStock

И за да нямаме колебания кой точно е най-ефективният метод в пролетната грижа, дерматолозите ни насочват с пет лесни стъпки. Напълно достатъчни са и за да не губим време в излишно суетене, и за да се приготвим бързо за пролетна разходка в парка.

С висок фактор за защита

Едва ли има нужда да споменаваме, че най-важната стъпка в грижата за кожата през цялата година е нанасянето на слънцезащитен крем. Особено много се набляга на нея с идването на топлите месеци.

Колкото по-силно е слънцето навън, с толкова по-висок фактор на защита трябва да се въоръжим, е ключовият съвет на дерматолозите. И няма как да го пренебрегнем, защото така най-добре ще предпазим кожата от стареене и вредните влияния на лъчите.

По-полека с хидратацията

И ако досега през зимния сезон сме си позволявали да бъдем по-щедри с хидратиращия крем, не сме сбъркали. Време е обаче да оставим настрана тежките формули и да заменим продукта, който използваме, с такъв с по-лека текстура. Така няма и да усещаме слоевете крем и грим като маска върху кожата.

Снимка 568105

Източник: iStock

Нежно към околоочната зона

Предвид че пролетните алергии най-вероятно не ни подминават вече никого, нека не бъдем груби към зоната около очите, по възможност да не ги разтриваме и раздразваме. Най-подходящ избор за грижа за тази деликатна зона са ефирните текстури.

Деколте на показ

Може би ще ни се прииска и да покажем рамене на пролетен пикник в парка, нека обаче да се види, че се грижим не само за кожата на лицето си, а и за тази на тялото.

Снимка 568370

Източник: iStock

Колкото и да не ни се иска да признаем, факт е, че врата и деколтето са издайническа зона, която разкрива и признаци на стареене. Върху нея можем да си позволим да нанасяме хидратант и по-обилно. Дори и леко да лъщим, защо пък това да е нежелан ефект? Ще блестим.

По-малко продукти за повече свежест и подмладяване

Правилото, че трябва да съобразяваме грижата за кожата не само със сезоните, но и с годините си, не се отменя, казват дерматолозите. Можем да се ориентираме какви промени да въведем спрямо състоянието, което наблюдаваме при кожата си.

Сара Джесика Паркър, овлажняващият крем и какви други продукти използва още звездата

Каква козметика използва Сара Джесика Паркър

И въобще как се грижи за кожата си

Ако й липсва жизненост, може да включим и ретинол към рутината си, но не е нужно да се увличаме в покупки на много продукти. За по-млад и свеж вид, достатъчно е да изберем един, но да виждаме ефективен резултат.