Една от най-важните за света задачи в следващите месеци е създаването на ефикасна ваксина срещу COVID-19, която да премине успешно тестовете и да влезе в масова употреба.

С нея са се заели повечето от най-големите и силни страни и е въпрос на време да разберем кой ще победи в това необичайно съревнование. А междувременно разбираме и кой може да бъде големият губещ от него.

Природозащитниците алармират, че в близко бъдеще половин милион акули могат да бъдат убити, за да се произведат достатъчно ваксини срещу коронавируса. Причината е веществото сквален - масло, което се произвежда естествено от черния дроб на морските животни.

Снимка 498158

Източник: iStock

И в момента скваленът се използва в редица противогрипни ваксини, защото повишава тяхната ефективност, създавайки по-силен имунен отговор. Все още не е ясно какво количество от него ще се използва в COVID-19 ваксините, но ако говорим за милиард и повече дози, става наистина притеснително за животните.

За извличането на един тон сквален са необходими около 3000 акули. Ако всички хора по света се наложи да бъдат имунизирани по веднъж, бройката скача рязко до 250 хиляди екземпляра и се удвоява при необходимост от повторна ваксина, предава Sky News.

Коронавирусът и ефектът му върху отношенията между партньорите

Какъв на практика е ефектът на пандемията върху връзките ни

Скок на разводите или бейби бум

За да се избегне това масово избиване, учените вече работят усилено по тестването на синтетична версия на така ценното масло, създавана от захарна тръстика. Тя е необходима, защото никой не може да предвиди колко дълго ще продължи пандемията. А и преди нея всяка година около три милион акули са били убивани заради сквалена, който се използва както в медицината, така и в козметиката, и в индустрията.