Подобно на всеки друг плод, динята също е най-вкусна, когато е добре узряла и сочна. Но когато не е съхранявана правилно, бързо може да загуби свежестта и вкусовите си качества.
Ето пет съвета, които ще ни помогнат да запазим динята свежа максимално дълго време, когато я съхраняваме у дома.
На постоянна температура
Подобно на месните и млечни продукти, които не бива да подлагаме на големи температурни амплитуди, (включително докато ги пренасяме от магазина вкъщи) динята също обича постоянна температура. Ако сме я купили охладена, е добре след това отново да я държим в хладилник. В противен случай, на стайна температура, особено лятно време, динята може да загуби цвят, вкус и да се развали преди да се усетим.

Източник: iStock
Съхранение на стайна температура
Ако пък сме купили динята неохладена и живеем на място с по-хладен климат, можем да я съхраняваме и на стайна температура. Но ако не сме я консумирали в продължение на седем до десет дни, е най-добре след това да я прехвърлим в хладилника. Всъщност, стига да не е била охлаждана преди да сме я купили, е доказано, че динята на стайна температура съдържа повече хранителни вещества.
Съхранение на вече разрязана диня
Веднъж разрязана, динята трябва да се съхранява в хладилник. Иначе рискуваме бързото ѝ разваляне, но и развитието на вредни бактерии. Резените, които са ни останали след консумация, можем да предпазим с фолио, преди да поставим на хладно, или пък да сложим по-малки парчета в херметически затворена стъклена кутия. Плътното затваряне предпазва от миризми в хладилника и задържа влагата вътре, за да останат парчетата свежи за три-четири дни.

Източник: iStock
Динята не обича замразяване
Макар че замразяването е удобен начин за по-продължително съхранение на много хранителни продукти, е по-добре да пазим динята далеч от фризера. Просто защото след замразяване вкусът ѝ няма да е същият, той като вътрешността ѝ ще е придобила кашеста текстура. В случай че имаме твърде голямо количество диня, което не можем да изконсумираме, може да го оползотворим в смутита и сокове например.
Съхраняваме динята далеч от ябълки и банани
Вероятно сме чували за етиленовия газ, който много плодове отделят, докато узряват. Той може да повлияе и на зреенето на други плодове, включително на динята. За да предотвратим преждевременното узряване, а и по-бързото ѝ разваляне, е препоръчително да я съхраняваме далеч от ябълки и банани - именно те са сред плодовете, които естествено отделят етиленов газ, пише Homes & Gardens.