Всеки път, щом стане дума за Мистър Вселена, се сещаме за Арнолд Шварценегер, който печели титлата цели четири пъти през 60-те и 70-те години. И за подобен успех несъмнено мечтаят много мъже по света.

Джим Арингтън - най-възрастният културист на планетата, определен от Рекордите на Гинес

90-годишният културист, който почти десетилетие държи Рекорд на Гинес

Как Джим Арингтън поддържа здрав дух и здраво тяло

Един от тях е британецът Марк Тейлър, който започва да се занимава с бодибилдинг покрай работата си в шотландска компания за безалкохолни напитки. Тогава той е още само на 16 години, но му се налага да вдига тежко и постепенно развива мускулеста физика. Горе-долу по това време случайно вижда мъж на корицата на списание за бодибилдинг и си казва, че иска да бъде като него.

И една по една Марк постепенно започва да постига целите си постепенно. Печели цели 10 титли в Шотландия, включително Мистър Шотландия. Но така и не успява да напредне повече от това на британско ниво.

Сега обаче бодибилдърът вече може да се похвали и с така мечтаните отличия - Мистър Англия, Мистър Обединеното кралство, Мистър Великобритания, Мистър Свят, а най-наскоро и Мистър Вселена над 45 години (Mr Universe Masters Over 45).

52-годишният Марк Тейлър споделя, че тайната за успеха му в последните състезания, е промяната в начина на му хранене.

Години наред той следва диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, което изобщо не звучи изненадващо, предвид че много културисти се хранят по същия начин. Но това, което бодибилдърът забелязва, е, че се чувства винаги уморен, а мускулите му изглеждат "плоски".

Нов треньор, с когото започва да работи, му предлага да се откаже от строгата си диета и да разнообрази пилето и броколите, които обичайно яде, с картофи, плодове и овес. В началото Марк е скептичен и казва, че не му е било лесно да свикне със "захранването" с въглехидрати. Впоследствие обаче започва да се чувства много по-енергичен.

"Можех да тренирам по-продължително и по-усилено и се почувствах по-силен. Тогава забелязах, че мускулите ми изглеждат по-големи, по-плътни и по-твърди, просто не можех да повярвам", споделя той.

Здравните експерти обаче не са изненадани от положителната промяна на бодибилдъра. Дори наблягат на това, че приемът на въглехидрати е от голямо значение за хора като него.

"Въглехидратите са абсолютно критични, защото именно тях мозъкът и мускулите използват като източници на енергия по време на тренировка. Трябва да развенчаем тази идея за диетите с високо съдържание на протеини, защото като цяло е преувеличена", споделя професор Линдзи Джакс от единбургския университет.

А Марк Тейлър, който разбира това от собствен опит, няма как да е по-съгласен.

Левенте Арани-Тот - 18-годишният културист, който влезе в Рекордите на Гинес

Тийнейджърът бодибилдър, който влезе в Рекордите на Гинес

Здрав дух в здраво тяло

"Хората не вярват, че имат нужда от въглехидрати, за да са бодибилдъри. Но никога досега не съм постигал толкова успехи. Искаше ми се да знаех по-рано", споделя той пред BBC.