Почитателите на класическия Whiskey Sour вероятно биха оценили и освежаващия Amaretto Sour.

Sex On The Beach, “Секс на плажа”, водка и останалите в рецептата за коктейла, който ни връща към лятото

Коктейлът, който ни връща към лятото

Задължителен в арсенала на всеки барман

Както предполага името на коктейла, звездата в рецептата за него е италианският ликьор амарето. Той традиционно се прави от кайсиеви ядки или костилки от праскови, които имат леко горчив вкус, обогатен със захар. Амарето също така може да се направи и със сладки бадеми и да се овкуси с подправки като бахар, кардамон, кафява захар.

Всъщност аmaretto от италиански се превежда като "малко горчиво" и освен че звучи изтънчено, и на вкус също бихме го определили като такова. Освен в коктейли, то може да се пие и само по себе си. Има приятен сладък вкус и точно заради това е подходящ за sour (кисели) коктейли.

Снимка 607814

Източник: iStock

Ето я и пълната рецепта за Amaretto Sour на delish.

Какво ни трябва

  • 50 мл разбит яйчен белтък
  • 50 мл бърбън
  • 25 мл ликьор амарето
  • 25 мл лимонов сок
  • 2 капки ангостура битер
  • лед
  • коктейлни череши за украса
  • тънко резенче лимонова кора

Какво ги правим

В шейкър за коктейли слагаме яйчния белтък, бърбъна, ликьора амарето, лимоновия сок и ангостура битера. Добавяме и лед, затваряме шейкъра и разклащаме енергично за около 30 секунди, докато съставките се охладят.

След това прецеждаме коктейла в коктейлна чаша и по желание може да гарнираме с череши и лимонова кора.

Monkey Business, джин, вермут и как да си забъркаме коктейла

Кой е перфектният петъчен коктейл

Време за разпускане

Хубавото на коктейла е, че може да се приготви и за вегани. Яйчния белтък може да се замени с аквафаба, което е всъщност течността от консервиран нахут.