Почитателите на класическия Whiskey Sour вероятно биха оценили и освежаващия Amaretto Sour.
Както предполага името на коктейла, звездата в рецептата за него е италианският ликьор амарето. Той традиционно се прави от кайсиеви ядки или костилки от праскови, които имат леко горчив вкус, обогатен със захар. Амарето също така може да се направи и със сладки бадеми и да се овкуси с подправки като бахар, кардамон, кафява захар.
Всъщност аmaretto от италиански се превежда като "малко горчиво" и освен че звучи изтънчено, и на вкус също бихме го определили като такова. Освен в коктейли, то може да се пие и само по себе си. Има приятен сладък вкус и точно заради това е подходящ за sour (кисели) коктейли.
Източник: iStock
Ето я и пълната рецепта за Amaretto Sour на delish.
Какво ни трябва
- 50 мл разбит яйчен белтък
- 50 мл бърбън
- 25 мл ликьор амарето
- 25 мл лимонов сок
- 2 капки ангостура битер
- лед
- коктейлни череши за украса
- тънко резенче лимонова кора
Какво ги правим
В шейкър за коктейли слагаме яйчния белтък, бърбъна, ликьора амарето, лимоновия сок и ангостура битера. Добавяме и лед, затваряме шейкъра и разклащаме енергично за около 30 секунди, докато съставките се охладят.
След това прецеждаме коктейла в коктейлна чаша и по желание може да гарнираме с череши и лимонова кора.
Хубавото на коктейла е, че може да се приготви и за вегани. Яйчния белтък може да се замени с аквафаба, което е всъщност течността от консервиран нахут.