Само по себе си, да прехвърлиш психологическата граница от 100 години и да живееш повече от цял един век, е голямо постижение, с което малцина по света могат да се похвалят. А когато този така дълъг живот е изпълнен и с редица други успехи, името ти няма как да не остане записано в световната история.

Д-р Кенет Купър - бащата на аеробиката, който тренира пет пъти в седмицата на 92 години

Бащата на аеробиката е на 92 и тренира по пет пъти в седмицата

Спортът е пътуване, а не крайна точка

Точно като това на Агнес Келети - най-възрастната жива олимпийска шампионка, която преди дни навърши цели 103 години. Унгарката е световна и олимпийска шампионка по художествена гимнастика, а след прекратяване на активната си кариера става треньор.

В колекцията си тя има общо 10 медала от олимпиади - пет златни, три сребърни и два бронзови. Друго нейно постижение е, че е определяна като състезателя от еврейски произход, който може да се похвали с най-голям брой олимпийски медали.

И това със сигурност се дължи на нейното постоянство години наред, защото Келети започва да тренира едва четиригодишна, а на 16 вече е част от националния отбор по художествена гимнастика на Унгария.

Трябвало е да се яви на олимпийски игри за пръв път през 1940 г., но те, заедно с тези през 1944 г., са били отменени заради Втората световна война. Така Келети попада в друго състезание - това, в което трябва да спаси живота си.

Омъжва се набързо, само за да не попадне в концлагер, след това се развежда. Оцелява Холикоста благодарение на фалшива самоличност и работата си като прислужница. Част от семейството й умира в Аушвиц.

След края на войната възобновява кариерата си и започва да печели титла след титла. Първото й явяване на олимпийски игри обаче е чак през 1952 г., когато е на 31 години. Тогава печели цели четири медала. На следващите игри печели и останалите си шест медала, включително три златни от общо четири индивидуални дисциплини, пише Еssentially sport.

Тайната за дълголетие на японските столетници - бактерии и вируси в чревната микрофлора

Бактериите и вирусите, които може би са тайната на дълголетието

Каква магия се случва в червата

Животът на Агнес Келети е една вдъхновяваща история за успехи и трудности, за силна воля, желание за победа и нестихващ оптимизъм. Въпреки всичко, което е преживяла, тя избира да си спомня само хубавите моменти и гледа с усмивка към бъдещето, с което може да е пример за всички.