Аеробиката представлява изпълняване на кардио упражнения на фона на танцувални песни. Тя е известна като ефективен и забавeн начин за горене на калории. Но вероятно не знаем, че се е появила като вид тренировка преди повече от 50 години, през 1960 г., в САЩ като средство за укрепване на сърцето и белите дробове.

Пеги Конзак - 102-годишната инструктурка по плуване, която отказва да се пенсионира

102-годишната инструктурка по плуване, която отказва да се пенсионира

Децата я обичат и тя тях - също

Бащата на аеробиката е д-р Кенет Купър, който днес е на 92-години. Той не крие, че в началото е срещал много повече противници, отколкото привърженици на идеята му за здраве чрез физически упражнения. Дори тогава се е смятало, че спортът може повече да ти навреди, отколкото да ти помогне. Битувало е и мнението, че не е никак женствено да се потиш с тренировки.

Но това не го кара да се откаже от идеята си и през 1970 г. създава Cooper Aerobics Center и The Cooper Institute. Изработва и 12-минутна тренировка за проверка на физическите и дихателни способности, която се прилага десетилетия наред в Щатите. Инициира и мащабно изследване, в което вземат участие 20 хиляди души, за да докаже, че физическата активност намалява риска от деменция.

Сега, 63 години след като поставя началото на аеробиката, д-р Купър определя като най-голямото си постижение това, че вече има много жени спринтьорки. Преди десетилетия им е казвано, че не могат да тичат, защото матката им ще изпадне и други подобни. А днес всичко е много по-различно.

Най-важният урок, който лекарят иска да предаде на всички, е, че нашето здраве е изцяло наша отговорност - не на правителството, не на някой друг. И за да го поддържаме, трябва да бъдем физически активни. Затова и е много притеснен от последните данни на СЗО, че над 500 милиона души по света водят изцяло заседнал начин на живот.

Основните препоръки, които д-р Купър дава, за да живеем по-дълго и да водим качествен начин на живот, е да поддържаме индекса си на телесна маса между 18 и 25, да тренираме по 30 минути няколко пъти в седмицата, да се храним здравословно, да не пушим и да консумираме алкохол в умерени количества, да приемаме правилните хранителни добавки спрямо индивидуалните си нужди, предава CNN.

Денис Остин - 66-годишната фитнес инструктурка, която е като сестра на дъщеря си

66-годишната фитнес инструктурка, която е като сестра на дъщеря си

Здрав дух в здраво тяло

Самият той, макар и вече на 92 години, тренира по пет пъти в седмицата. Прави както кардио, така и тренировки с тежест. Отделно е на редовни разходки с кучетата си. И продължава да го прави, защото за него фитнесът е пътуване, а не крайна цел. И трябва да продължиш да го правиш през целия си живот, ако искаш ползите от него също да продължат.