Бил ли е заплашен животът на Елизабет Втора по време на държавните й посещения в САЩ? Наскоро публикувани документи на ФБР, които станаха публично достояние след смъртта й, дават положителен отговор на този въпрос.

Колко е струвало погребението на кралица Елизабет Втора на британците

Колко е струвало погребението на кралица Елизабет Втора на британците

Предстои да разберем и колко е излязла коронацията на Чарлз

С най-много подробности е описано посещението на покойната кралица на Източния браг на Щатите през 1983 г. Тогава в бюрото е получен сигнал за мъж в Сан Франциско, където е трябвало да пристигне Елизабет Втора, който се готви да я нападне, за да отмъсти за дъщеря си, която е била "убита в Северна Ирландия".

Според документите въпросният мъж е възнамерявал да пусне предмет върху яхтата "Британия", с която кралицата е трябвало да мине под моста Голдън Гейт в града. Или да я нападне по време на посещението й в националния парк Йосемити. Уточнява се още, че мостът е оставал затворен по време на престоя на Елизабет Втора и съпруга и принц Филип в града.

Снимка 523070

Източник: GettyImages

През 1976 г. кралицата също е в САЩ по повод 200-годишнината на страната. Този път е в Ню Йорк, когато над парка Батъри в града прелита малък самолет с надпис: "Англия, махни се от Ирландия".

Това може и да не е пряка заплаха срещу Елизабет Втора, но три години по-късно - през 1979 г., когато чичото на принц Филип лорд Маунтбатън е убит от бомбен атентат на ИРА, докато е на риболов в Ирландия.

Снимка 592357

Източник: GettyImages

Две от другите споменати заплахи срещу кралицата по време на посещенията й в САЩ отново идват от страна на Ирландската републиканска армия. Едното е през 1989 г., когато тя е в Кентъки за конни състезания, а другото е през 1991 г., когато е в Балтимор, съобщават ВВС.