Покрай смъртта на Елизабет Втора дори хора, които не бяха запознати със забележителностите на Шотландия, научила за замъка Балморал - любимата резиденция на покойната кралица, където тя прекарваше летата и дори началото на есента.

Кралското семейство и краят на една традиция в Балморал от 175 години

Вековното право, което губи кралското семейство

Времената се променят

Крал Чарлз също отсяда в Балморал през лятото, но за много по-кратко време. Вероятно това е причината и за промяната на графика на публични посещения в замъка. Той ще бъде отворен за турове с гид от 4 май до 11 август.

За първи път тази посетителите ще могат да обиколят не само разкошните му градини, но и част от вътрешността му и помещения, които се ползват активно от кралското семейство през останалото време.

Цената на билет за туровете в Балморал е 100 британски паунда или 150 паунда, ако искаме в посещението ни да е включено и пиене на следобеден чай. Всеки тур включва максимум от 10 човека, като снимките вътре, разбира се, не са позволени.

Бъкингамският дворец също предприема промени за посещенията през лятото на 2024 г. Източното крило е отворено за посещения, а туровете ще включват и централния балкон, на който кралското семейство излиза за тържествени поводи от 1851 г. насам.

Бъкингамският дворец ще работи с посетители от 15 юли до 31 август, като цената на билета е 75 паунда, съобщават ВВС.