Външната политика на всяка страна е различна в много аспекти и това е напълно нормално. Малайзия обаче изненада с едно свое решение.

BiodiverCity, Пенанг, Малайзия и градът, който ще е създаден с мисъл за устойчивостта и биоразнообразието

Това ли ще е най-устойчивото място за живеене на планетата

Три острова на мечтите

Според The Guardian, страната е решила да подарява орангутани на държавите, които купуват от нея палмово масло. Именно Малайзия е вторият най-голям производител на палмово масло в света.

А то се използва в голяма част от хранителните продукти, които консумираме всеки ден, както и в козметиката. От пици и бисквити до червила и шампоани.

Снимка 664421

Източник: iStock

Проблемът е, че именно добивът на палмово масло се смята за причина за обезлесяването в Малайзия и съседна Индонезия, което засяга пряко орангутаните и други видове.

Според министъра на плантациите и суровините Джохари Абдул Гани, подаряването на орангутани на ключови партньори и купувачи като Европейския съюз, Китай и Индия ще покаже на света, че "Малайзия е ангажирана с опазването на биоразнообразието".

Снимка 664420

Източник: iStock

От миналата година Малайзия е под натиск от ЕС, който одобри забрана за внос на стоки, свързани с обезлесяването на райони. Така наречената "орангутанска дипломация" е вдъхновена от Китай и тяхната дипломатическа стратегия, включваща панди.

Палмовото масло, производството му, защо е толкова евтино и дали може да е полезно

Какво не знаем за палмовото масло

Колко е вредно наистина и може ли да бъде полезно

Обикновено те дават под наем две панди на чуждестранни зоопаркове за 1 милион долара на година. След това пандите биват връщани в Китай, където продължават живота си, а парите се използват за опазване на околната среда.