Вчера, 21 април, кралица Елизабет Втора трябваше да навърши 98 години. Тя обаче остана завинаги на 96 - точно както сама е предусещала месеци преди смъртта си на осми септември 2022 г. А нейната загуба постави началото на очаквана промяна в кралския двор. Но със сигурност никой не е очаквал, че той ще изпадне в ситуация като настоящата.

Срещу 150 паунда пием чай в Балморал - любимия замък на Елизабет Втора

Срещу 150 паунда пием чай в замъка на Елизабет Втора

Любимата й резиденция отваря и интериора си за посещение

Докато кралят и принцесата на Уелс преминават през лечение заради откритите си онкологични заболявания, рождения ден на покойната Елизабет Втора очаквано бе отбелязан скромно и в тесен кръг. Как точно - издаде бившият кралски готвач Грант Харълд.

По думите му, цитирани от People, членовете на кралското семейство ще вдигнат няколко тоста и ще прекарат няколко часа в размисли и спомени за най-дълго управлявалия монарх в британската история. И със сигурност всеки от тях има много спомени с нея, които би споделил в нейна памет. Особено като се има предвид пословичното чувство за хумор на Елизабет Втора, което неведнъж е карало околните да се чудят дали говори наистина или отново се шегува.

Снимка 562587

Източник: GettyImages

Просто вечеря в тесен семеен кръг и нищо публично. И малко цветя, които ще изпратят на гроба й в Уиндзор. Е, винаги се намира и някой, който да наруши леко традициите. В този случай това бе Сара Фъгюсън, херцогинята на Йорк.

Тя публикува в профила си в Instagram снимка на кралицата, придружена от кратко послание, в което й благодари за всичко, на което ги е научила, и за това, че е била "твърд лидер и скъп приятел".

Фъги написа, че Елизабет Втора й липса, но успя да допусне и една грешка, която веднага стана водеща тема в коментарите. Вместо 98-и, тя написа, че този рожден ден трябваше да е 97-и за кралицата. Но да не издребняваме толкова - и на тях се случва да сбъркат.

Кралското семейство след смъртта на Елизабет Втора - промяната в начина, по който се изразяват емоции

Голямата промяна в кралското семейство

Нещо, което не беше характерно при Елизабет Втора

Рожденият ден на кралицата може да не бе отбелязан официално от кралския двор, но в малкото английско градче Оукъм избраха 21 април за най-подходящия ден за откриване на бронзова статуя на Елизабет Втора. Тя е висока 2.1 метра, а на нея са изобразени и няколко от любимите й кучета - коргита. А надеждите на местните, че крал Чарлз ще удостои с присъствието си събитието им останаха напразни, пише BBC.