Докато повечето домашни кучета прекарват часове, наблюдавайки през прозорците на домовете на стопаните си, Динго и Пени са свикнали да седят на палубата на лодка и да съзерцават риби, акули и птици.

Дом на 4 колела - как семейството на Цветослава Митова обикаля България с каравана (а и дума не става за спиране)

Дом на 4 колела - как едно семейство обикаля България с каравана (а и дума не става за спиране)

Цвети за предимствата и недостатъците на пътешествията с каравана и най-вълнуващите моменти

Стопаните на двете кучета са двойката Брет и Джейд Евънс, които стават популярни с видеата, с които документират живота си на лодка. И разбира се, четириногите им домашни любимци са заедно с тях. Животните също харесват живота си на лодка и вече напълно са се приспособили към него.

Началото на приключението на Брет и Джейд Евънс в открити води започва през 2020 г., в началото на ковид пандемията. След като и двамата са съкратени от работа, решават да купят лодката "Ева" на търг.

"Внезапно разполагахме с много време и решихме, че е моментът да реализираме мечтата си да обиколим света, водени от вятъра. Сами реновирахме лодката и цялото семейство се премести на борда по-късно същата година", разказва Брет.

Тогава кучетата Динго и Пени са били съответно на четири и две години. По думите на Джейд те дори са се адаптирали по-бързо от самата нея и половинката ѝ.

"Когато плаваме, те обичат да стоят с лице към вятъра - както правят кучетата, когато си подават лицето през прозореца на кола", добавя тя.

И двете кучета на двойката са много енергични и въпреки че според мнозина може и да е нелогично, животът на лодка наистина им пасва. Въпреки че те никога не са срещали проблеми, стопаните им издават, че се сблъскват с някои предизвикателства. Така например един от най-любопитните за хората аспекти е как кучетата ходят до тоалетната.

Джейд споделя, че това обикновено се случва, когато акостират на плажа. "Те почти винаги идват с нас, когато слизаме от лодката, и могат да тичат колкото искат", допълва тя. Когато обаче се задържат по-дълго в открито море, се налага кучетата да ходят до тоалетна на борда.

По думите на двойката домашните им любимци водят един наистина активен и свободен начин на живот. Те дори са толкова енергични, че в един момент преминават на хранене с по-калорична храна.

Джейд и Брет прекарват по-голямата част от пътуванията си в "отдалечени, често необитаеми места", което дава на кучетата известна свобода, когато става въпрос за времето им за игри.

"Те могат да тичат и да играят на сушата и също така плуват почти всеки ден. Едно от най-разпространените погрешни схващания за начина на живот на лодка е за това колко често сме в морето. Реалността е, че почти цялото си време прекарваме закотвени близо до сушата", уточнява Брет.

За изминалата година той и половинка му са прекарали общо 39 дни в морето, като 90 процента от времето си са били по плажове и са разглеждали крайбрежните градчета. Въпреки че прекарват доста време в лодката си, на практика не им е тясно, тъй като тя разполага с три спални каюти и две тоалетни помещения - или около 47 квадратни метра общо пространство.

Колкото до храната на кучетата, Джейд споделя, че тя включва както суха кучешка храна, така и прясна риба, която са уловили. Разбира се, те посещават и ветеринар редовно, обикновено местен, когато двойката влиза и напуска дадена страна.

Джой Фокс - една пътешественичка на 89, която все още пътува сама

Джой Фокс - една пътешественичка на 89, която все още пътува сама

Всичко започва с провален годеж и разбито сърце, но я води към многобройни приключения цял живот

Засега Джейд и Брет са посетили осем държави и продължават да пътуват. "Очакваме да увеличим бройката до 16 до края на 2024 г.", споделя Джейд пред People.