Смъртта на кралица Елизабет Втора на 8 септември 2022 г. сложи край на най-дълго продължилата глава в историята на британската монархия - над 70 години. А неин наследник на трона стана синът ѝ Чарлз - най-дълго чакалият да стане крал. И докато някои подходиха с недоверие и искаха веднага да отстъпи мястото си на по-големия си син Уилям, други приеха новото начало с надежда за промяна към по-добро.

Войната на мармаладите 2 - какво произвежда фермата на крал Чарлз

Войната на мармаладите 2 - какво произвежда фермата на крал Чарлз

Highgrove Garden ще продава продукцията си на цветно изложение

6 май 2023 г., Уестминстърското абатство. Новите крал и кралица официално получават властта в свои ръце. Монархът се заклева пред Бог да служи вярно на короната. Но съдбата явно има други планове за него и само няколко месеца по-късно е принуден да се оттегли временно от задълженията си, създавайки истински прецедент в кралската история.

А сега, точно година след тържествената коронация, връщаме лентата назад през последните 12 месеца, за да видим какво се е променило и какво си е останало същото в двореца, откакто крал Чарлз е начело. Една наистина бурна година, която никой не е очаквал да се стече по този начин - поредното доказателство, че дори и с корона на глава, човек остава смъртен и подвластен на някои по-висши сили и правила.

Снимка 653090

Източник: GettyImages

Какво се промени

Всъщност промяната започна още преди смъртта на Елизабет Втора. В последните си години тя напълно разбираемо нямаше физическата възможност и сили да изпълнява всички задължения от натоварената си програма и делегира част от тях на сина си Чарлз, а друга - на принц Уилям и Кейт Мидълтън. И тогава се заговори за процес на модернизация на монархията, на нейното подмладяване и скъсване с всички онези архаични правила и протоколи, които често изглеждат нелепо и карат хората да нямат доверие в институцията, да я чувстват прекалено далечна.

А новият крал на Великобритания си постави за цел членовете на кралското семейство да бъдат максимално близо до гражданите, да разговарят с тях, да комуникират за проблемите, да спомагат за тяхното решаване. И често виждаме самия него и съпругата му в доста непринудени ситуации, в които се държи далеч не по протокол, но усмивката му успява да накара тези, които доскоро не са го харесвали, да го определят поне като симпатичен.

За да подпомогне този процес, крал Чарлз обеща и сериозно да ореже разточителните разходи на двореца и действащите членове на кралското семейство. И веднага се зае с изпълнението на тази задача. Поиска наем за имението Frogmore Cottage от сина си принц Хари, закани се да остави брат си принц Андрю без дома му, защото му бяха отнети и титлите, и привилегиите. А отчетите показаха по-ниски числа, което няма как да не се хареса на британските данъкоплатци.

Снимка 653091

Източник: GettyImages

Поде и инициативи като инсталирането на соларни панели в замъка Сандрингам, с което да защити и подплати с действия своите каузи, свързани с опазването на околната среда. И сме сигурни, че още подобни промени се задават, само да има време за изпълнението им.

За съжаление, в последните месеци крал Чарлз бе ангажиран предимно с най-важната задача за всеки човек - да се грижи за здравето си, за да може просто да продължи да бъде - в името на близките, на семейството си, а в неговия случай - и на монархията. На 5 февруари новината, че е болен от рак, обиколи света за броени минути. 

Признанието, че е диагностициран с онокологично забоялване на простатата на 75-годишна възраст не само беше неприятна изненада, но и решение, което може да се сметне за прецедент в британската монархия. Напук на правилото "Никога не се оплаквай, никога не се обяснявай", което майка му стриктно спазваше повече от седем десетилетия на престола, Чарлз избра да се принизи до смъртен и да развенчае митичния образ за кралските особи със синя кръв.

Снимка 652262

Източник: EPA/БГНЕС

Да, и те се разболяват от рак, както все повече хора от света. Да, и те могат да умрат от тази болест, ако не е открита навреме. И това признание се превърна в повратен момент в живота на монарха - той вече е по-близо до хората от всякога. И той има своите тревоги, които иска да сподели, за да вдъхне кураж. Но в същия момент и той самият се нуждае от подкрепа, защото няма някой, който не би се изплашил от подобна диагноза.

И от една от най-противоречивите фигури в кралския двор заради всичко, случило се около принцеса Даяна и Камила Паркър, крал Чарлз се превърна в любимец на мнозина. И всички се молеха за неговото възстановява и за това "Бог да пази краля". И неслучайно той избра католическия Великден, за да се върне сред обществеността. Все така усмихнат и позитивен. И хората все по-често се обръщат към него и по малко име и това наистина го радва.

Снимка 659354

Източник: GettyImages

Какво си остана същото

Докато монархът успя да излъска имиджа си, макар и вероятно не по начина, по който му се е искало, британското кралско семейство продължава да бъде в епицентъра на различни скандали и сякаш и той е безсилен пред това. А неравностойния противник продължават все така да са таблоидите и социалните мрежи.

Най-ясно видяхме до какво могат да доведат конспиративните теории покрай изчезването на Кейт Мидълтън, която след това също се оказа болна от рак. Нагледахме се и се наслушахме на какви ли не предположения - кое от кое по-страшни, а мълчанието на двореца само подклаждаше огъня.

След като стана ясна причината за отсъствието на принцесата на Уелс, последва скандалът с фотошопираната ѝ снимка. И в подобни ситуации няма как да не се запитаме кога кралският двор ще се научи как да си спестява подобни скандали и дали в тях все пак няма доза целенасоченост и желание винаги да са най-коментираното кралско семейство в света. Във всички случаи крал Чарлз е добре да предприеме мерки в тази посока.

Кейт Мидълтън - спокойна и щастлива след решението на крал Чарлз

Кейт Мидълтън - спокойна и щастлива след решението на крал Чарлз

Сега възстановяването върви още по-добре

Дали ще го направи и по отношение на по-малкия си син и неговата съпруга, все така остава загадка. Дори смъртта на Елизабет Втора, дори болестта на новия монарх не успяха да накарат Хари и Меган да се помирят с кралските им роднини. Техните неприятни признания не спират, мълчанието на двореца си е все същото, а пропастта помежду им - все по-голяма.