Точно преди 13 години на 29 април принц Уилям и Кейт Мидълтън се женят на пищна церемония, наблюдавана пряко или непряко от милиони. Двамата отбелязаха годишнината си със семпла черно-бяла снимка в Instagram.

Припомняме някои от най-впечатляващите статистики, свързани със сватбата им през 2011 г.

Над 60 милиона зрители

Цялата сватбена церемония е гледана от 26.3 милиона зрители, а още 36.7 милиона са гледали части от нея във Великобритания. В чужбина пък 22.8 милиона са са наблюдавали сватбата на Уилям и Кейт.

23.7 милиона британски паунда

Снимка 663088

Източник: GettyImages

На толкова се изчислява общата цена на сватбата според Herald Sun. Разходите по нея са поети от кралското семейство и от семейство Мидълтън, като хазната на Елизабет Втора заплаща транспорта и осигуряването на охрана.

1 милион човека по улиците на Лондон

Преминаването в открита кола на Уилям и Кейт от Уестминтърското абатство до Бъкингамския дворец е съпроводено от над милион човека.

1900 гости в Уестминстър

Снимка 663089

Източник: GettyImages

Толкова официални гости наблюдават сключването на брак на престолонаследника на Великобритания. От тях 650 са на официален обяд с кралицата в Бъкингамския дворец.

140 тона боклук

Снимка 663090

Източник: GettyImages

Такова количество отпадъци са почистени от улиците на британската столица в деня след сватбата.

5000 полицая

Снимка 663091

Източник: GettyImages

Толкова са хората на реда по улиците на Лондон вечерта преди сватбата. Те трябва да следят за потенциални заплахи от анархисти или терористи.

5500 партита

Снимка 663092

Източник: GettyImages

Толкова са публичните празненства по случай сватбата в Англия и Уелс. Две хиляди човека пък се събират в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, където Уилям и Кейт се срещат за първи път, пишат Royal Central.