Уикендът отново е на една ръка разстояние и точно заради снежното време, плановете как да го прекараме са повече от ясни. 

Уикенд в град Баня

Уикенд в град Баня

Карловските минерални бани с лечебна сила

Тази седмица ще се разходим до Банско, защото снегът предполага много зимни забавления. Разположен в полите на Пирин, градът се намира на малко повече от 150 км. от София, а от Пловдив е с няколко километра по-близо. И още оттук надушваме снега и пистите.

Кабинковият лифт ни превозва от самия град чак до Бъндеришка поляна, а цената му е 30 лв. За около 15 минути ще се озовем на крайната дестинация, но трудно ще забравим видяното по пътя.

Там, ако не караме ски, пак можем да изкараме един приятен следобед. Точно срещу лифта има няколко заведения, където да похапнем, гледайки магията на планината и триковете на спускащите се скиори.  

С помощта на друг лифт пък от Бъндеришка поляна можем да се качим на 2600 метра надморска височина до подноженито на връх Тодорка. Там ни очакват още няколко писти, които са за по-напредналите ентусиасти.

Уикенд в двореца "Царска Бистрица"

Уикенд в двореца "Царска Бистрица"

Из покоите на царските особи

Хората, които са дошли, за да покарат ски или сноуборд, трябва да предвидят и 65 лв. за ски карта за цял ден. За почитателите на зимните спортове припомняме, че от 22 до 24 февруари Банско ще бъде домакин на три старта от Световната купа при мъжете. 

Но Банско не е само ски и сноуборд, ето защо можем и да опознаем града. Няма как да не започнем с къщата-музей "Никола Вапцаров", където родният поет е роден и израснал. Тя е един от символите на града и е разположена в центъра.

Снимка 399402

Източник: visit-bansko.bg

"Дом на изкуствата" пък е свързан с дома на Вапцаров и в него можем да видим постоянни и временни изложби от исторически и общокултурен характер. 

Снимка 399404

Източник: visit-bansko.bg

В центъра се намира църквата "Света Троица" - една от най-големите в България, както и една от най-посещаваните забележителности в Банско. Тя е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман.

Снимка 399405

Източник: visit-bansko.bg

Уикенд във Велинград

Уикенд във Велинград

Какво да видим, освен джакузитата

Можем да се спрем и в къщата-музей на Неофит Рилски, в която е роден възрожденецът. Къщата е с типичната архитектура за града, следвайки традицията на старите къщи-крепости. 

Отскоро в града - по подобие на София, Пловдив и Варна, има и организирана безплатна разходка за туристите. Bansko Free Tour е обиколка на забележителностите в старата част, която трае между час и половина и два, провежда се събота и неделя от 14 ч. и е на английски език. Хубавото е, че се прави от местен водач, когото може да попитаме и за мястото, където да опитаме най-автентичната храна.