Поредният уикенд отново се задава и е време да планираме следващо пътуване. Тъй като времето вече е доста студено и не е особено подходящо за дълги разходки, ще се отправим към едно малко градче, което хем се разглежда сравнително бързо, хем предлага страхотни минерални извори, в които да се поглезим.

Става въпрос за град Баня, който се намира в Южна България. Наричан е още Карловските минерални бани.

Как да стигнем

Град Баня е разположен край река Стряма в южната част на Карловската котловина. Известен с много неща, но най-вече с минералната си вода, ментовото, лавандуловото и розовото масло, както и със страхотното си вино. Намира на около 150 км от София, на 7 км от Карлово, на около 45 км от Пловдив и на 15 км североизточно от град Хисаря.

Уикенд в Хисаря

Уикенд в Хисаря

Рай сред лековити минерални води и древна история

Минералните бани

Кога и как са се появили минералните извори не би могло да се каже,  но се знае, че датират от Древността. Преди много години изворите образуват малки и големи локви с топла вода в един район около 700 дка, което е и причината турците да нарекат местността Саръгьол или жълти блата.

Както и самото име подсказва, в Баня най-логично е да отидем на бани. Единият вариант е да посетим "Банчето", където водата е приятно топла и много лечебна. Смята се, че успокоява нервите и помага за заболявания на костната система.

Снимка 398132

Източник: Facebook / Баня Карловско

Друг вариант е Централната баня, където водата е по-топла в сравнение с тази в "Банчето". Тя натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове и затова тази баня се използва по-скоро за къпане, отколкото за лечение. 

Можем да посетим и кални бани, които обаче са открити и обикновено се използват през лятото. Има два басейна с лечебна кал - единият е с по-хладка кал (37°С), а другият - с по-топла (39°С).

Забележителностите

Имението на цар Борис III

Снимка 398133

Източник: Facebook / Мариана Василева

Вилата е построена през 1929 г. в северната част на град Баня в духа на българската възрожденска архитектура, с характерните за стила елементи и детайли. Дело е на архитекта Иван Васильов. Площта на имението заедно с прилежащия към него парк е около 10 декара. Чардакът е направен с пет големи колони от дъб и покрит с италиански теракот.

Къщите на Велизар и Иван Багарови

Пет години преди построяването на т.нар. от местните Дворец на цар Борис III, царят идва за първи път в Баня и остава очарован. Отсяда в къщата на своя приятел Велизар Багаров - единият от двамата братя Багарови, които развиват маслодайната и винарската индустрия в града.

По онова време Иван и Велизар Багарови построяват три дистилерии за розово масло. Именно заради състоянието, което са притежавали, именията им не са за изпускане, защото се отличават от останалите къщи с много изящество, стил и оригиналност.

Уикенд в Карлово

Уикенд в Карлово

Какво да правим и да видим в града на Васил Левски

Паркът

Паркът в Баня е много голям, с площ 500 декара. Цар Борис ІІІ е бил голям любител на ботаниката и с негова помощ започва залесяването около парка, който по онова време е бил все още блато.

Първите тополи са засадени 1938 г., но масовото залесяване е през 1955-1956 г. В парка се намира и изворът "Кокалчето" - единственото място, от което може да се пие минерална вода в града, защото от останалите извори водата не е годна за консумация.

Необичайното си име изворът получава по време на залесяването на района. За да не потънат в опасното блато, местните нареждали дъски, по които да минават, а за да се ориентират къде точно са дъските, вързвали в горния им край по един прът с кокал.

Винарска изба "Розова долина"

Ако сме в настроение за пиене на нещо повече от изворна вода от "Кокалчето", може да посетим винарската изба на град Баня, която е популярна не само у нас, но и извън България, заради невероятното карловско вино мускат.

Къде да похапнем

Препоръчваме ресторант "Кипарис", не само защото е много вкусно, а и защото той всъщност е бившата къща на двамата братя Багарови. Струва си да отидем там, дори и само да разгледаме тавана на заведението, който е покрит с майсторски направена дърворезба.

Други добри предложения са ресторантите "Елит", "Водопада", "Барбекюто".

Уикенд в Сапарева баня

Уикенд в Сапарева баня

Идея за един, за два или за повече дни

Наоколо

"Момини гърди"

"Момини гърди" са две възвишения, които всъщност са наречени така от местните. Преди хиляди години град Баня е бил езеро, именно на възвишенията "Момини гърди" са открити и останки от синджири и пръти, с които тогавашните жители са си връзвали лодките. 

Снимка 398135

Източник: Facebook / Илия Драганов

Заради многото археологически находки като монети, съдове, кости, открити на "Момини гърди", се смята, че там е имало тракийско селище.

Село Калугерово

Село Калугерово, познато и като Кишиш махала, се намира на около 2 км от град Баня. Местността е много красива и се струва да я разгледаме, макар и само заради множеството кладенци с изворна вода от Стара планина.