Дойде моментът за ново уикенд приключение, а какво по-добро място по това време не годината от планината. Не става дума за каране на ски обаче или за релакс в някое СПА, а за разходка из покоите на царски особи или казано по друг начин в "Царска бистрица".

Уикенд във Велинград

Уикенд във Велинград

Какво да видим, освен джакузитата

Къде се намира

Дворецът "Царска бистрица" е на около километър от зимния курорт Боровец в Рила и е често посещавана туристическа забележителност. Сградата представлява оригинална интерпретация на възрожденската архитектура, повлияна от някои европейски стилове.

Историята

"Царска бистрица" е построена между 1898 г. и 1914 г., като първоначалната идея да бъде ловна хижа на Фердинанд I. През 1898 г. е изградено първото крило, известно като "Стария дворец" с няколко стаи, кабинет и спални.

По проект на арх. Георги Фингов сградата е в типичен за алпийското строителство стил. Тогава ловна хижа, за времето си тя изглеждала много впечатляващо.

От една страна, заради вписването на вилата в природната среда, защото е сред първите постройки, които се появяват в района на планината. Нека не забравяме, че Боровец, както се казва сега, а преди Чамкория, е първият не само у нас, а и на Балканския полуостров планински курорт.

Уикенд в Мелник и Рупите

Уикенд в Мелник и Рупите

И да видим, и да хапнем, и да пийнем

От друга - заради стиловия си облик, защото и до днес се смята, че "Царска бистрица" има принос в развитието на модерната българска архитектура.

С годините проектът за "Царска бистрица" се разширява, като допълнително се построяват още две крила с обширна гостна, трапезария и втори етаж със спални, будоари и още един кабинет.

Така сравнително малката ловна хижа на цар Фердинанд I, която след това ползва и Борис III, постепенно се превръща в цял комплекс от дворцови сгради до завършването на строежа през 1914 г.

Интериорът

Обзавеждането във всяка една от стаите има интересна история. По стените са окачени ловни трофеи от мъжете в царското семейство, които били доста запалени по лова.

Кабинетът на Фердинанд I прилича на капитанска корабна каюта, като се твърди, че обзавеждането е спечелено от царя на карти по време на пътуване с кораб до Бразилия.

Спалните на двете княгини Надежда и Евдокия са запазени в автентичното си обзавеждане с легла от ковано желязо и кахлените печки, доставени от Австрия (всяка една с различна украса).

В гостната се открояват таваните, които са от дърворезба, дело на тревненски, копривщенски и самоковски майстори. Друга ценна вещ в тази стая е един еврейски свещник - менора. Той пък е подарък на Борис от еврейската общност в България.

Малък вестибюл ни разкрива стар персийски килим. За него се смята, че лично е подарен от шаха на Иран на втората съпруга на Фердинанд - Елеонора.

Уикенд в Хисаря

Уикенд в Хисаря

Рай сред лековити минерални води и древна история

Какво още

В района на двореца се намира и една електроцентрала, която и до днес снабдява "Царска бистрица" с електричество. Струва си да се хвърли едно око, защото електроцентралата е произведена през 1912 г. с части Siemens и днес работи в оригиналния си вид.

В "Царска Бистрица" ще открием и параклис, построен специално за сватбата на княгиня Калина.

Наоколо

Паркът около "Царска бистрица" е изключително красив и в много добро състояние.

През него минава живописно терасираната река Бистрица Мусаленска. Малкото мостче и алеите около нея пък предразполагат за романтични разходки.

Комплексът е разположен сред вековна гора. Интересно да се отбележи е, цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от разнообразни видове от местата по света, които е посещавал. На това днес се дължи наличието на много редки дървета на територията на парка.

Снимка 395166

Източник: Facebook / Мария Михалакева

Друга забележителност е стара постройка, която сега е превърната в галерия. В района на двореца има и малко кафене, от което може да си вземем нещо за пиене.

В близост до курорта "Царска Бистрица" се намират още няколко интересни места, които могат да бъдат посетени. Това са лятната резиденция "Ситняково", построена отново по проект на арх. Георги Фингов през 1904 г., и ловната хижа "Саръ гьол".

"Царска бистрица" е с работно време от четвъртък до неделя от 9.00 до 17.00 ч. Билетът за възрастни е 5 лв., а за ученици, студенти и пенсионери - 4 лв.