Венеция с нейните канали отдавна са една от най-популярните и посещавани туристически дестинации в Италия. Но в Европа се крият и други очарователни места, които макар и не толкова известни, изобщо не са за подценяване.

Burgenstock Hotel and Alpine Spa - това ли е хотелът с най-добра гледка в Европа

Това ли е хотелът с най-добра гледка в Европа

И какво е другото му голямо предимство

Едно от тях е френският планински град Анси, разположен в югоизточната част на страната. Това, което привлича туристите към него, е най-вече старинната му част, която е осеяна с канали и мостове - оттам и прозвището му "Венеция на Алпите".

В града обаче има и много повече, което да се види. Богатството от забележителности включва средновековни сгради, църкви и музеи, а посетителите могат да си отдъхнат повече от приятно и в някое от китните кафенета, уютни бистра и ресторанти със звезди Michelin.

Споменавайки Анси, няма как да не отбележим, че природата му е зашеметяваща. Струва си да се посетят езерото Анси, както и планинските части на града.

Снимка 660944

Източник: iStock

Друг бонус е, че той е подходящ за посещение по всяко време на годината, въпреки че много хора смятат френските Алпи за зимна дестинация. Разбира се, студените месеци привличат феновете на ските и сноуборда, но през топлите месеци Анси е особено примамлив за разходки и прекарване на време на открито. Ако го посетим през юни пък, ще хванем годишния Международен фестивал за анимационни филми, който се провежда там.

Пътуването до града може да бъде както част от по-дълга обиколка на френските Алпи или може би дори на Южна Франция, така и от по-кратко такова, в случай че имаме ограничено време. Анси може да бъде разгледан и за ден-два, най-добре пеша.

До него може да стигнем или с влак, или автобус, ако тръгваме от някоя част на Франция, или със самолет. Най-близкото летище е Шамбери (CMF), макар че много пътници предпочитат да летят до летище Женева (GVA), Швейцария.

В Анси има няколко основни забележителности, които не са за изпускане.

Вече споменахме езерото, което носи името на града, и разбира се, то е едно от тях. Нарежда се сред най-големите езера във Франция и привлича посетителите с възможността за слънчеви бани и практикуването на водни спортове.

Снимка 660947

Източник: iStock

Край брега му се намират и Jardins de l'Europe - парк, който е забележителност сам по себе си и не заслужава да бъде просто отминат. Проектирано през 1863 г., това прекрасно зелено пространство е идеалното място за отдих, независимо дали става въпрос за следобеден пикник или спокойна разходка.

Кварталът Vieille Ville в стария град пък очарова с калдъръмените си улички, канали и къщи, боядисани в пастелни цветове. Докато се разхождаме, можем да седнем в някое кафене или да наминем през някоя от буланжериите.

Снимка 660949

Източник: iStock

Впечатляващ е и Palais de I'Île, построен на скалист остров още през XII век. Изпълнявал е много функции през годините, сред които на затвор, съдилище, работилница за монети, административна сграда, гимназия и училище за каменорезбари. Обявена за исторически паметник през 1900 г., средновековната сграда сега е музей.

Снимка 660950

Източник: iStock

На хълм над града пък е било построено Château d'Annecy - дом на графовете на Женева през XIII век. Днес то също е музей, в който могат да бъдат разгледани местно изработени мебели, скулптури, както и природни експонати.

Снимка 660951

Източник: iStock

В Анси си струва да посетим и фермерския пазар. Той работи целогодишно всеки вторник, петък и неделя. Без значение през кой сезон идем там, винаги ще има изобилие от пресни продукти, включително регионални, като колбаси и сирена.

Снимка 660948

Източник: iStock

За привържениците на луксозните и дизайнерски стоки пък Galeries Lafayette Annecy не е за изпускане. Там може да открием разнообразие от дрехи, обувки, аксесоари, козметични продукти и стоки за дома.

С прекрасни сувенири, които не са просто джунджурии, а по-скоро спомен, който разказва история, можем да се сдобием в Chapellerie Pochat. Това е един от най-старите магазини в Анси, където всеки един артикул е безупречно изработен ръчно.

7 съвета за по-евтино и приятно пътуване от Lonely Planet Travel Hack Handbook

7 съвета за по-евтино и приятно пътуване

Точно преди активния отпускарски сезон

И понеже няма как да си тръгнем от Франция без да сме опитали от техните десерти и сирена, се насочваме към сладкарница Philippe Rigollot, където освен торти и тартове, можем да опитаме и така популярните френски макарони. След това от Fromagerie Pierre Gay, който работи още от 1935 г., избираме от богатството от възхитителни френски сирена, сред които са и реблошон и шевротен, пише Travel and Leisure.