Lonely Planet е наш верен помощник при планирането на пътувания, избора на следваща дестинация, както и кои точно места да посетим в определена страна или град. Но не по-малко ценни от пътеводителите са джобните издания с трикове за организиране на пътешествия. Ето какво ново и полезно откриваме като съвети в последния Travel Hack Handbook.

Lonely Planet обяви Best in Travel 2024 - кои са местата, които да посетим догодина

Най-добрите дестинации, които да посетим през 2024 г.

Отново с българско присъствие

Кога да резервираме

Според наръчника, когато купуваме самолетни билети, трябва да го правим поне пет седмици преди датата на полета. Повечето авиокомпании публикуват графика си близо година по-рано, така че имаме и много повече време да го направим, за да успеем да се доредим до по-добри и икономични места.

Около 21 дни преди заминаването цените попринцип се повишават сериозно и не бива да разчитаме на сделки в последния момент, ако държим да пътуваме на всяка цена, защото те са по-скоро рядкост и изключение.

Също така повечето авиокомпании пускат намаление на цените през януари, септември и за черния петък. Това също са подходящи моменти да се сдобием с билети за мечтаната дестинация. Може да се абонираме и за туристически сайтове, които да ни информират за подобни оферти.

Снимка 638255

Източник: iStock

Сравнение

Винаги преди да направим резервация за място за настаняване трябва да сравним цените за него в различните сайтове - и да не пропускаме да видим дали има официален сайт на хотела, защото там е вероятно да намерим най-добрата цена. 

Същото важи и за самолетните билети, защото различните туристически агенции могат да ни предлагат различни цени. При тях винаги правим проверка със Skyscanner или Google Flights.

Различно от другите

Ако искаме по-евтини самолетни билети, трябва да направим компромис с някой ден отпуска в повече и да пътуваме в средата на седмицата, а не в нейния край, когато го правят повечето. Така ще можем да се възползваме и от по-ниски цени за нощувки, защото най-скъпи са в петък и събота.

Снимка 660358

Източник: iStock

Задължителен аксесоар

От Lonely Planet ни съветват винаги да имаме в багажа си дълъг и широк шал, който може да бъде мултифункционален. Може да го използваме като одеяло заради силния климатик в самолета, да се преоблечен дискретно на плажа или да посетим някой храм, ако не сме подходящо облечени.

Прилошаване

Ако ни става лошо по време на полет, в Travel Hack Handbook ни съветват да си резервираме място до прозореца или пред крилата. Също така не трябва да консумираме солени, мазни или пикантни храни, да не четем и да не използваме екрани, да отворим вентилационните отвори над нас и да си носим джинджифил или лекарство срещу прилошаване.

Околосветско пътешествие

Ако сме ентусиасти да си подарим подобно приключение, от Lonely Planet съветват да го започнем между средата на април и юни, да се насочим на изток и така ще можем да хванем хубавото време почти навсякъде. Освен това ще можем да хванем евтини цени на самолетните билети, пише Daily Mail.

София - една от най-добрите дестинации за уикенд пътуване в Европа

Няма шега - София е една от най-добрите дестинации за уикенд пътуване в Европа

Какво привлича туристите тук

Места за хранене

Ако искаме да хапнем евтино и вкусно, трябва да избираме не най-лъскавите ресторанти, а по-малки и пълни с местни. Често менютата там са само на местния език, затова може да си поръчаме с посочване н това, което ни е харесало на съседната маса например или да се консултираме със сервитьорка какво ще ни препоръча.