Виаграта има дълга история и противоречива слава, но е факт, че и до днес милиони мъже по света посягат към синьото хапче, за да подобрят представянето си в леглото. Но ползите от него далеч не се изчерпват до борба с еректилната дисфункция и ново изследване го доказва за пореден път.

Виагра по погрешка - как едно неуспешно хапче за ангина промени сексуалния живот на милиони мъже

Виаграта - медицинската грешка, която промени милиони животи

Когато дефектът се превърне в ефект

Изследователи от University College London провеждат експеримент, в който участват над 260 хиляди мъже. И се установява, че тези, които приемат лекарства за полова мощ, имат 18% по-нисък риск от диагностициране с болестта на Алцхаймер. Те обаче поясняват, че са необходими още анализи, за да се установи със сигурност тази връзка.

На фона на тези открития е друг научен пробив - две нови лекарства са показали завидни резултати за забавянето на хода на дегенеративното заболяване по време на клиничните тествания. Тяхното действие е насочено към бета амилиод протеина, който образува плаки в мозъка и е основна предпоставка за развитие на болестта на Алцхаймер.

Снимка 653069

Източник: iStock

Но докато тези медикаменти достигнат до пазара ще мине още много време, затова усилията на учените са насочени преди всичко към това какъв ефект могат да създадат с наличните към момента медикаменти. Не е тайна, че виаграта е създадена като лекарство срещу ангина и високо кръвно. А през годините се доказва нейното въздействие върху мозъчната дейност, както и протективният ефект върху самия мозък.

"Това изследване не доказва категорично, че лекарствата за еректилна дисфункция намаляват риска от Алцхаймер, но дават добро доказателство, че този тип медикаменти заслужават бъдещи проучвания", твърдят изследователите. Основната хипотеза на този етап е за въздействие директно върху невроните, както и за подобряване на кръвообращението - както към половите органи, така и към мозъка, пояснява BBC.

Снимка 653066

Източник: iStock

А междувременно от Daily Mail ни припомнят и някои други изненадващи ползи от синьото хапче, доказани през годините. Медиците изписват лекарства, съдържащи силденафил - активната съставка във виаграта, при установена белодробна хипертония. При мъже над 50-те пък се препоръчва и при проблеми с уринирането. 

Оказва се, че медикаментът може да ни бъде от полза и при дълги полети и смяна на часови зони, подпомагайки по-бързото възстановяване на циркадните ритми. Друго изследване установява, че виагра може да се дава и на алпинисти, за да се справят по-лесно със затрудненото дишане на голяма надморска височина.

Виагра, рак, фибробласти и помагат ли хапчетата за еректилна дисфункция да се преборим с коварната болест

Помага ли виаграта да се преборим с рака

Ново изследване дава надежда

Изследване от 2022 г. пък доказва, че медикаментите от групата за лечение на еректилна дисфункция правят някои видове злокачествени тумори по-податливи на химиотерапия и по този начин подпомагат лечение на рак. Така че виаграта съвсем заслужено ще продължи да бъде в полезрението на учените и нищо чудно скоро да започне да се изписва и като терапия срещу нерводегенеративни заболявания.