Преди броени дни станаха ясни номинираните за наградите Еми 2024. И тогава едно заглавие успя да докаже, че е спечелило както зрителите, така и критиците.

Еми 2024 - ето кои са номинираните за наградите тази година

Еми 2024 - ето кои са номинираните за наградите тази година

Надпреварата между стрийминг платформите е ожесточена

Сериалът "Шогун" на FX отвя всяка конкуренция със спечелени най-много номинации - цели 25. И то в най-важните категории, сред които за най-добър драматичен сериал, най-добър актьор в главна роля в драматичен сериал (Хироюки Санада) и най-добра актриса в главна роля в драматичен сериал (Ана Савай).

Ето и основните неща, които трябва да знаем да сериала. Разбира се, без спойлери.

Снимка 675291

Източник: GettyImages

Кое е различното

"Шогун" е адаптация на класическата творба на Джеймс Клавел, по която вече има един минисериал от 1980 г. Новият сериал обаче не е преработка на телевизионната продукция, а нов "екранен прочит" на книгата на австралийско-британския автор.

Историята

"Шогун" проследява историята на двама амбициозни мъже, които са от различни краища на света, но чиито пътища съдбата успява да преплете. Единият е Джон Блекторн (Козмо Джарвис) - английски моряк, претърпял корабокрушение в Япония, а другият - лорд Йоши Торанага (Хироюки Санада) - самурайски военачалник.

Двамата се съюзяват, докато лорд Торанага отблъсква противниците си, които планират да го свалят. Главният женски персонаж пък е лейди Тода Марико (Ана Савай) - изключително уравновесена жена с мистериозно минало, която е преводач на лорд Торанага, помагайки му да комуникира с Блекторн.

от ляво надясно: Козмо Джарвис, Ана Савай, Хироюки Санада, Таданобу Асано

Източник: GettyImages

от ляво надясно: Козмо Джарвис, Ана Савай, Хироюки Санада, Таданобу Асано

Какво означава "шогун"

Колкото до значението на думата "шогун" на японски, това е наименованието на титла, която са получавали военни командири и владетели между 1192 и 1867 г. Връщайки се назад към историята на Япония, първият, който получава титлата "шогун", е самурай на име Минамото но Йоритомо - потомък на император Сейва. Печели я, след като семейството му поема контрола над Япония след поражението на клана Тайра по време на ганпейската война, продължила от 1180 до 1185 г.

Истинска ли е историята

Въпреки че сериалът "Шогун" разказва за вече несъществуващата феодална система на Япония, реално не е базиран на истински събития. Въпреки това, романът на Джеймс Клавел е вдъхновен от реални исторически личности, като моряка Джон Блекторн и лорд Торанага, чието име е променено от Токугава Иеясу, който е реалната личност.

Актьорите

Хироюки Санада, който влиза в ролята на лорд Торанага, с която печели номинация Еми 2024 за най-добър актьор, започва да играе още на петгодишна възраст. Участвал е в повече от 100 филма и телевизионни продукции, включително "Последният самурай" с Том Круз, "Убийствен влак" с Брад Пит и "47 ронини", както и "Джон Уик 4", където пък си партнира с Киану Рийвс.

Козмо Джарвис пък участва в адаптацията на Netflix от 2022 г. на Persuasion с Дакота Джонсън. Гледали сме го също така и в сериалите Peaky Blinders и Raised by Wolves.

Ана Савай обаче до скоро не бе толкова разпознаваема с екранните си участия, колкото с групата Faky, чийто най-популярен сингъл е "Better Without You". Тя обаче напуска групата през 2018 г., за да се занимава с актьорство. Досега е участвала в "Бързи и яростни 9" и сериали като Pachinko и Monarch: Legacy of Monsters.

Какво предстои за сериала

Засега "Шогун" има един сезон, но през май FX и Hulu обявиха, че го подновяват за още два сезона, пише People. Сериалът е наличен за гледане в стрийминг платформата Hulu.

Лили Гладстоун и Кали Рейс - жените, които променят историята на Еми 2024

Жените, които променят историята на Еми 2024

Първите актриси с индиански корени, получили номинация

А колко статуетки ще грабне на тазгодишните награди Еми, остава да разберем на 15 септември (неделя), когато ще бъде излъчена церемонията по награждаване.