Днес, 26 юли, е официалният старт на Олимпийските игри в Париж. Те ще продължат до 11 август, а пък от 28 август до 8 септември ще бъдат последвани от Параолимпийските игри.

Салма Хайек с олимпийския огън - емоциите на актрисата преди Олимпийски игри 2024

Салма Хайек с олимпийския огън - емоциите на актрисата преди Олимпийски игри 2024

Част от една дългогодишна традиция

Вълнението за всички спортисти, които заслужено ще се състезават във френската столица, несъмнено е голямо. Но независимо от това дали са на терена или извън него, все пак трябва да спазват дисциплина и определени правила. А ето и кои са най-необичайните неща, които спортистите могат и съответно не могат да си позволяват на Олимпийски игри 2024.

Никакви пържени картофки

Причината за липсата на пържени картофки в менюто за спортистите всъщност не се крие в това, че са нездравословна храна. Приготвянето им обаче крие рискове от пожар, тъй като се използват фритюрници, в които се пържи в дълбока мазнина.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

Никакво авокадо

Макар и считано за полезно, авокадото също няма е сред храните, които ще могат да се консумират в Париж. Причината е, че се внасят от страни на голямо разстояние, а това не е екосъобразно.

Никакъв алкохол

Въпреки че в Олимпийското село има бар, там няма да бъде сервиран алкохол. На предназначеното място спортистите ще могат да се събират, за да си общуват, да пийнат нещо безалкохолно, но в случай че решат, че искат да отпразнуват с чаша шампанско например, ще трябва да излязат в града.

Без пластмаса за еднократна употреба

По време на Олимпийските игри в Париж е забранено използването на пластмаси за еднократна употреба. Разрешени са нестъклени бутилки за вода за многократна употреба, като присъстващите ще могат и да носят свои собствени контейнери, купи или чаши за пиене и ядене.

Без климатици в стаите

Макар че все пак е лято, организаторите на Олимпийските игри в Париж са решили да не инсталират климатици в стаите на спортистите. По техни думи жилищата са проектирани така, че да няма нужда от допълнително охлаждане. Някои от състезателите обаче не са останали доволни от това решение и все пак ще имат климатици. Сред тях са спортистите от САЩ, Великобритания, Канада и Италия.

Снимка 676074

Източник: GettyImages

Без забрана за интимности

Наръчникът за Олимпийските игри в Токио отпреди четири години призова състезателите да "сведат до минимум физическите взаимодействия с други хора", предвид пандемията. Освен това в стаите бяха сложени и картонени легла, които бяха определени като "анти-секс" легла, заради крехката структура. Въпреки че тези легла се завръщат отново в Париж, този път няма ограничения за социално дистанциране. А на територията на Олимпийското село дори ще бъдат налични 300 000 презерватива.

Снимка 676073

Източник: GettyImages

Защо всички говорят за леглата на спортистите от Олимпийските игри

Защо всички говорят за леглата на спортистите от Олимпийските игри

Всичко тръгва от една (невинна) шега

Правила за социалните мрежи

Както и на други събития, на Олимпийските игри в Париж също има правила за използването на социалните мрежи от спортистите. Така например им е позволено да качват кадри от церемониите по откриването и закриването, от Олимпийското село и местата за тренировки. Аудио и видео записите обаче не трябва да са повече от две минути или да включват кадри от церемонии по връчването на медали или изпълнението на химни. Освен това е забранено рекламното съдържание, както и такова, заснето в медицинските зони, станцията за допинг контрол или мултирелигиозния център.

Осъден изнасилвач на Олимпийски игри 2024 - Стивън Ван Де Велде срещу всички

Осъден изнасилвач на Олимпийски игри 2024 - Стивън Ван Де Велде срещу всички

Как се стигна до тук

Спортните обувки са по избор

Интересен факт е, че за спортистите не е задължително да носят спортни обувки, докато се състезават. Според правилата те "могат да се състезават боси или с обувки на единия или двата крака". И макар че спортистите в днешно време държат на цялостната си екипировка, на Олимпиадата през 1960 г. в Рим етиопецът Абебе Бикила бяга маратон бос и печели златния медал.

По същия начин британецът Зола Бъд пробягва 3000 метра бос, състезавайки се на Олимпийските игри през 1984 г. в Лос Анджелис. Не грабва медал, но се класира на седмо място, припомнят E! News.