ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 7 минути
  • Режисьор: Шон Леви
  • В главните роли: Райън Рейнолдс, Хю Джакман, Ема Корин, Морена Бакарин и Матю Макфейдън
  • Бюджет: Около 200 милиона долара
  • С какво да се подготвим: Филмите за Дедпул + Loki

От 2008 до 2019 г. супергероите на Marvel завладяха сърцата на хората и... бокс офиса, разбира се. За тези 11 години по кината се завъртяха цели 23 филма, разделени в три фази. И определено изглеждаше така, сякаш няма какво да бутне и хегемонията им в салоните.

Но към бъдещите фази Marvel решиха да подходят различно - да добавят сериали. И тогава се случи немислимото - на хората им писна да гледат едно и също, заговори се за преумора от супергероите и славните дни в бокс офиса останаха в миналото.

И нямаше как да е другояче, защото само през 2021 и 2022 г. бяха пуснати умопомрачителните 17 филма и сериала, които много разшириха киновселената на Marvel, но също така я закопаха. Стана ясно, че супергероите имат нужда от спасител. И го получиха (за някои очаквано, но за други не) в лицето на Дедпул.

След години на правни битки, неуредици с авторски права и липса на ясна визия, най-после по кината е третият самостоятелен филм за Уейд Уилсън.

Снимка 676031

Източник: Форум Филм България

Той може и да е самостоятелен, но Дедпул си има компания в лицето на Върколака. И няма какво толкова да се чудим как така в "Дедпул и Върколака" ще видим и двамата герои, при положение че този с металните нокти намери смъртта си през 2017 г. в "Логан" - просто с мултивселената, представена в първи сезон на сериала Loki, вече абсолютно всичко е възможно.

В "Дедпул и Върколака" виждаме как Уейд Уилсън е в поредната си екзистенциална криза и отчаяно иска да бъде значим и истински супергерой.

Отваря му се възможността да бъде такъв не от кой да е, а от TVА - агенцията, която се грижи никой да не нарушава свещената времева линия, представена във вече споменатия Loki.

Снимка 676037

Източник: Форум Филм България

С ловкост и присъщия за Дедпул гъвкав морал той успява да намери версия на Върколака, която по един или друг начин да убеди да му помогне в спасяването на света.

Едно от най-важните неща за "Дедпул и Върколака" е, че филмът е категоризиран като 18+, което позволява разгръщането на пълния потенциал на героя и неговата голяма уста. У нас границата на възрастта е 16 години.

Разбира се, вулгарен език има, кръв и убийства - също, но това си е направо задължително за филм с Дедпул. Поне такъв стандарт зададоха първите два филма.

Снимка 653029

Източник: Instagram / deadpoolmovie

Има и тонове шеги, закачки и най-различни препратки както към други супергерои, така и към действителни събития като купуването на Fox от Disney например. А музиката... тя е перфектно подбрана и пасва като копринена ръкавица на всяка една сцена, в която е включена.

Без да издаваме нищо значимо от сюжета - просто защото не искаме да разваляме удоволствието на изненадите, ще кажем само, че "Дедпул и Върколака" е най-добрият филм на Marvel от доста време. Точно от това имаше нужда буксуващата им киновселена. Ние също.