Нашето здравословно състояние зависи пряко от начина, по който се храним. Чрез храната ние си набавяме по-голямото количество вещества, които са необходими на организма за правилното функциониране. И както мускулите се нуждаят от достатъчно протеин, а костите - от калций, нашият мозък също има нужди, които не бива да подценяваме.

Диета за дълголетие - как и с какво се храни професорът по геронтология Валтер Лонго

Какво яде един експерт по дълголетие

Не е точно каквото очаквахме

От години средиземноморската диета се определя като всичко, от което се нуждаем, като най-вкусния и здравословен начин хем да не гладуваме, хем да се поддържаме здрави, млади и красиви. А сега ново изследване, проведено в Rush University в Чикаго, извежда още една голяма полза от този тип хранене.

Според учените, хората, които следват средиземноморската диета, показват по-високи резултати на тестове за когнитивни способности, дори ако са имали признаци на Алцхаймер или деменция. Затова се смята, че спазването на тази диета поддържа мозъка в по-добра форма и в напреднала възраст.

Снимка 652333

Източник: iStock

Този ефект се дължи на баланса на хранителните вещества, чрез който се чувстваме по-сити след храненията и така намаляваме риска да прегрешим с различни вредни храни. Хората, следващи средиземноморската диета, в повечето случаи успяват да поддържат теглото си в здравословни граници, което намалява риска от сърдечно-съдови проблеми. А те често могат да доведат до нарушения на мозъчната функция.

Освен пълнозърнести храни, бобови, ядки, риба и зехтин, диетата включва много плодове и зеленчуци, а всички знаем колко полезни са те за здравето. В частност когато говорим за мозъка, ползата от тях е голямото количество антиоксиданти, които го предпазват от различни увреждания, уточнява Daily Mail.

Снимка 652330

Източник: iStock

Учените все пак правят уточнението, че за максимален ефект спазването на средиземноморската диета трябва да бъде комбиниране с отказ на тютюнопушенето, рядка консумация на алкохол, поне два часа физическа активност седмично и редовни когнитивни упражнения - като решаване на кръстословици например.

Ако спазваме тези правила, учените са категорични, че ще може да се похвалим с остър ум дори малко преди смъртта си, дори да сме прехвърлили 90-те години, както показват резултатите от изследването. И въпреки че при някои от участниците се откриват следи от дегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция, с правилното хранене и навици, те успяват да им противодействат ефективно.

5 от най-здравословните следобедни закуски, част от Средиземноморската диета

5-те най-здравословни следобедни закуски

Препоръчани от диетолог

Освен това колкото и късно да започнем да се храним, спазвайки средиземноморската диета, това ще добави някоя и друга година бонус към живота ни. Ако го направим на 60, годините може да са цели осем, а ако е на 80 - около три.