В днешно време високият брой хора, които страдат от Алцхаймер, е тревожна статистика, за която обаче учените са обнадеждени, че вече се случва позитивна промяна.

4 навика, с които вредим на мозъка си (и как да им противодействаме)

Навиците, с които не подозираме, че вредим на мозъка си

4 стъпки към по-добра памет

Според ново изследване размерът на човешкия мозък се увеличава с всяко следващо десетилетие, като това се наблюдава от 30-те години на миналия век насам.

Учените са на мнение, че тази промяна се дължи на подобрението на външни фактори, които влияят в ранните години на развитието на човек. А впоследствие може да се окаже и че дава положително отражение върху развитието на деменция с напредване на възрастта.

Проучването, стартирало още през 1948 г. в Масачузетс, се базира на сканирания на мозъка с магнитен резонанс на 3226 души. Включени са хора, родени през всяко десетилетие от 30-те години на миналия век досега, като през годините се присъединяват и техните деца и внуци.

Снимка 660632

Източник: iStock

При прегледите на сканирания, извършени между 1999 и 2019 г., учените сравняват мозъците на участници, родени през 30-те години, с тези на участници, родени през 70-те години. Така се установява, че през този 40-годишен период средният обем на мозъка се е увеличил с около 6.6%.

По думите на автора на изследването - Чарлз ДеКарли, десетилетието, в което се е родил човек, оказва влияние върху размера на мозъка и потенциално върху дългосрочното му здраве. По думите на учения промените могат да се обяснят освен с генетиката, която играе основна роля при определянето на размера на мозъка, така и с външни фактори - социални, културни и образователни, както и здравеопазване.

Той допълва също, че обемът на мозъка на възрастните е важен показател за когнитивните способности в напреднала възраст. Но какво точно въздействие би имал нарастващият размер на мозъка върху дългосрочното здраве на човек, засега не е ясно.

Това, което специалистите могат да хипотезират е, че по-големият обем на мозъка показва по-голямо развитие на мозъка и потенциално по-голям "мозъчен резерв", което би могло да обясни намаляването на деменцията.

Болестта на Алцхаймер и връзката с мазнините в областта на корема

Повече коремни мазнини - по-висок риск от Алцхаймер

И още една причина да се храни здравословно и да спортуваме

Проучването показва също така, че размерът на хипокампуса, който е свързан със способностите за учене и памет, се увеличава от десетилетие на десетилетие. Това означава, че мозъкът може да функционира и да се развива по-добре, следователно и да има по-малка вероятност от развитие на мозъчни заболявания, свързани с напредването на възрастта, като болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции, пише IFL Science.